Patrick Ax anno 2017

Door: Vrougje Fikke

Patrick Ax (37) heeft nog steeds het ‘Ax-effect’, de leus op het spandoek van de supporters van NEC en De Graafschap. Hij houdt niet van bezigheidstherapie. “Ik doe niet iets om iets te doen. Ik wil wel een doel hebben. Ik heb nog steeds ambities. Zo wil hij met zijn Beach Soccerteam voor de tweede keer Nederlands kampioen worden en ook met zijn ‘elftalletje’ bij Vitesse de kampioensrol vervullen.

Ax stopte al op relatief jonge leeftijd, 29 jaar, omdat hij klaar was met het vele trainen. Hij maakte eerst nog een overstapje naar het amateurvoetbal. Zijn eerste ervaring met het amateurvoetbal bij Germania viel een beetje tegen. Bij de Dijkse Boys in Helmond kon hij zijn hart weer ophalen en spelen in de Hoofdklasse. Eigenlijk wou hij stoppen, maar Gery Vink van TEC Tiel wist hem te strikken. In eerste instantie ging hij voor 1 tot 2 jaar naar TEC, uiteindelijk werden het er vier. “Dit komt, omdat zij heel ambitieus waren. Zij wilden bouwen naar de toekomst. Dat ligt me, die ambitie!”

Als ik hem vraag wat het hem doet om het grootste talent sinds de Koemannen genoemd te worden, reageert hij wat laconiek. “Dat doet me niets speciaals. Het is mooi dat je zo’n titel krijgt, maar wat heb je daar aan. Het is leuk voor de buitenwacht. Het streelt wel, want ik ben toch een jongen uit Groningen.”

Ax in actie tijdens een beach soccerwedstrijd.

Na zijn carrière op het veld vond Ax een nieuwe uitdaging. “Een jaar of zes, zeven geleden ben ik met Beach Soccer begonnen. Beach Soccer is strandvoetbal waarbij je 5 tegen 5 speelt. Ik ben een liefhebber van de sport, maar ik doe het niet voor niets. Er moet een doel aan zitten. Ik ben eigenlijk best ambitieus. We zijn gestart met een Nederlands elftal helemaal van onderen af aan. We stelden op Europees niveau eigenlijk niets voor. We hebben ons opgewerkt en we hebben zelfs het WK in Tahiti in 2013 gehaald. Uiteindelijk hebben we over de hele wereld gespeeld met dat elftal. Het is abrupt gestopt door budgetproblemen. Alle jongens die in dat Nederlandse elftal zaten zijn toen gestopt. Met de jongens heb ik een eigen team, Betuwe Beach Soccer, gemaakt en daar spelen we mee in de nationale competitie. We zijn vorig jaar kampioen geworden, het gaat dus voor de wind. Ook hebben we dit jaar in de Cup Winners Cup in Portugal gespeeld. Het is jammer dat er in deze sport geen geld zit. Het beperkt je daardoor ook om spelers te halen. Spelers doen het puur uit liefhebberij. In Beach Soccer gaat veel tijd, geld en kilometers zitten. Ik vind het jammer dat deze sport in Nederland niet zo bekend is. Dit heeft te maken met de beperkte faciliteiten. Wij trainen in een hal van een maat van mij, René van Dieren. Hij heeft een eigen Beach Soccerhal in Raamsdonksveer.”

Ax kwam onder meer uit voor De Graafschap, N.E.C. en Go Ahead Eagles.

“Twee jaar geleden ben ik gestopt met spelen bij TEC Tiel. Het was niet meer reëel om op het hoogste niveau bij de amateurs te spelen, want zo fit ben ik niet meer. Met 37 jaar houdt het een keer op. Dat is lastig om te accepteren. Ik wil graag en ik kan ook nog wel aardig meekomen.” Ax heeft het afgelopen jaar zijn energie gestopt in de trainerscursus TC1. “Ik heb het diploma gehaald met best goede cijfers. Ik wil eigenlijk het hoogste diploma halen: coach voor het betaalde voetbal. Nu moet ik eerst een paar jaar ervaring opdoen en nog wat andere opleidingen volgen om aan mijn punten te komen. Ik mocht vorig jaar de jongens O13 bij Vitesse trainen. Dit jaar mag ik met ze meegroeien, omdat we goede resultaten gehaald hebben. Nu ben ik fulltime aangesteld als hoofdtrainer van deze groep jongens, Vitesse O14.”

“Ik wil mijn vrouw bedanken. Zonder haar had ik geen carrière kunnen maken met Beach Soccer en me kunnen werpen op de trainerscursus. Ik ben veel weggeweest, ook op onregelmatige tijden. Zij is er altijd voor mijn kinderen geweest, vanaf kleins af aan. Het zijn niet haar eigen kinderen, maar ze zorgt er wel al tien jaar voor. Ze heeft me altijd gesteund, geholpen, begeleid, misschien ten koste van haarzelf. Dat vind ik bijzonder, zeker als iemand dat doet zonder te mopperen. Ook als je bedenkt dat zij zelf een drukke baan heeft en op onregelmatige tijden werkt. Ik had het nooit zo bekeken, maar in de laatste jaren is dat besef gekomen.”