Meijer in het shirt van De Graafschap

Naam: Rogier Meijer

Bijnaam: Ze noemden me wel ‘Spijker’, omdat ik heel slank was. Toen ik prof was, woog ik maar 65 kg.

Leeftijd: 38, ik ben van 5 september 1981

Woonplaats: Doetinchem

Huidige bezigheden: Ik ben nu trainer bij NEC A1, onder de 19 (O19).

Burgerlijke staat: Ik ben ongehuwd, heb een lieve vriendin en drie kinderen.

Clubs: VV Zelhem, VV VIOD, SV Babberich, VV Bennekom en (263 wedstrijden voor) De Graafschap.

Positie(s): Ik heb altijd als middenvelder gespeeld, later als centrale verdediger.

Aantal wedstrijden gespeeld als prof: ongeveer 300

Mooiste moment uit voetbalcarrière: Ik heb eigenlijk niet één specifiek moment. Ik kijk met plezier terug naar de stadions waar ik mocht spelen. Vooral die keer dat ik tegen Ajax mocht spelen voor een publiek van 45.000 man en Suárez als tegenstander. Natuurlijk ook die twee keer dat we met De Graafschap kampioen werden.

Favoriete medespelers: Lasse Schöne. Je kon hem altijd de bal aanspelen en hij deed er ook altijd iets goeds mee. Het is een heel sociale jongen. Ik heb bij De Graafschap met hem gespeeld. Volgens mij kwam hij van SC Heerenveen. Ook Ben Sahar, een Israëlische speler wil ik noemen; een groot talent en een goede speler. Ben Sahar kwam van Chelsea en speelde toen voor De Graafschap.

Favoriete trainer in de eigen carrière: Darije Kalezić. Hij was trainer van De Graafschap toen wij promoveerde. Het jaar daarop werden we 14e in de Eredivisie. Kalezić was een duidelijke en goede trainer. De man heeft een fijne persoonlijkheid.

Beste Nederlandse ex-prof: Arjen Robben. Hij staat al jarenlang aan de internationale top. Volgens mij is hij ook het voorbeeld van iemand die iedere dag er alles uit wil halen.

Favoriete buitenlandse ex-prof: Messi

Beste club van Nederland: De Graafschap is mijn meest geliefde club. Een echt beste club hebben we niet in Nederland, vind ik.

Slechtste club van Nederland: Geen. Iedere club heeft zo zijn eigen identiteit. Je kunt pas oordelen over een club als je er gewerkt hebt.

Beste buitenlandse club: Manchester United met z’n stadion en z’n traditie. Alles van die club spreekt mij aan, zeker uit de tijd van Van Nistelrooij en Ferguson.

Rogier Meijer anno 2020

Favoriete clubkleuren: Blauw-wit, De Graafschapkleuren. Ik hecht heel veel waarde aan de eigen identiteit van een club. Zo vind ik vasthouden aan de clubkleuren ook heel belangrijk. Door de commercie verandert dit weleens. Dat vind ik jammer.

Mooiste voetbalmoment: Dat vind ik lastig. Heb ik eigenlijk niet.

Mooiste land: Amerika, een groot land met veel mogelijkheden. Je hebt er grote steden en de kust. Je kunt er uren rondreizen zonder iemand tegen te komen. Het land is overweldigend. Natuurlijk zijn daar ook een heleboel dingen die niet goed zijn.

Hobby’s: Nee. Ik houd bijvoorbeeld niet van tuinieren. Ik heb totaal geen groene vingers. Tuinieren is voor mij een noodzakelijk iets; het moet gebeuren.

Mooiste vrouw: Mijn vriendin.

Mooiste film: Ik kijk eigenlijk wel naar allerlei soorten films. Ik houd wel erg van actiefilms en thrillers, bijvoorbeeld The Hunger Games.

Mooiste boek: Ik lees nu veel meer dan vroeger. Nu lees ik graag boeken van trainers en hun biografieën. Ook houd ik wel van de boeken van Saskia Noort of Esther Verhoef. Dit soort boeken lees ik graag op vakantie. De andere boeken lees ik om meer kennis op te doen.

Favoriete eten: Pasta, eigenlijk al het Italiaanse eten wel. Nasi en bami vind ik ook lekker. Ik houd sowieso van eten!

Obama versus Trump: Obama. Ik vind hem een echte gentleman. Hij is een echte vertegenwoordiger van het land. Trump vind ik een schreeuwerd.

Favoriete socialmediakanalen: Twitter, gebruik ik vooral om nieuws te lezen en natuurlijk voor het voetbal en Instagram.

Over scheidsrechters: Het is heel moeilijk om scheidsrechter te zijn. Er gebeurt zo veel op het veld en het spel gaat zo snel. Scheidsrechters liggen onder een vergrootglas en ze kunnen het bijna nooit goed doen. Ik heb veel respect voor de scheidsrechters. Ik ben een voorstander van de videoscheidsrechter, daar zou je ze enorm mee helpen.

Wat vind je van vrouwenvoetbal? Deze vraag is mij al eens eerder gesteld. Mijn antwoord was toen, dat ik het vrouwenvoetbal te ver af vond staan van het mannenvoetbal en niet interessant vond om naar te kijken. Dat is nu wel veranderd. De vrouwen maken een grote ontwikkeling door en dat er serieus beter gespeeld wordt. Ik zal alleen nog niet zo snel een wedstrijd van de vrouwen gaan bezoeken.

Wat vind je van de ongelijke betaling tussen vrouwen en mannen in het profvoetbal? Het is niet terecht. Het is wel logisch, omdat het vrouwenvoetbal minder aandacht krijgt. Vrouwenvoetbal was en is voor sponsors minder aantrekkelijk. Er komt minder publiek naar de wedstrijden. Als je puur kijkt, naar wat ze doen, dan is de ongelijke betaling niet juist. Alles heeft te maken met sponsors en commercie.

Hoe sta je tegenover de ontwikkeling van het G-voetbal? Als iets heel moois. Ik ging voor De Graafschap ook altijd naar de landelijke G-voetbaldag in Barendrecht. Ik was dan coach van een team. Als je ziet hoeveel plezier deze mensen uit het voetbal halen, dat is geweldig om te zien. G-voetbal moet gestimuleerd worden. Het is zwaar zo’n G-voetbaldag, maar wat je ervoor terugkrijgt is geweldig. Deze mensen zijn zo puur; bij deze mensen ziet er niets onder de tafel.

Ronald Koeman

De keuze voor bondscoach Ronald Koeman is… een uitstekende keuze. Ronald Koeman is de persoon die kan renoveren. Hij heeft als trainer al goede resultaten behaald.

Als ik bondscoach van Oranje zou zijn, dan zou ik… alleen spelers selecteren die echte beleving en passie laten zien in het voetbal. Ze moeten het een eer vinden om ons land te vertegenwoordigen. Dat kan betekenen dat je een speler met iets mindere kwaliteit opstelt, maar misschien kun je er meer resultaat mee behalen.

Ambities: Uiteindelijk wilde ik hoofdtrainer worden in het betaald voetbal. Dat is nu gelukt.