Naam: Carel van der Velden

Bijnaam: ‘Vanders’. Deze bijnaam kreeg ik in Engeland. Ik heet Carel en dit is in Engeland een meisjesnaam. Het is eigenlijk een afkorting van mijn achternaam.

Leeftijd: 45

Woonplaats: Utrecht

Huidige bezigheden: Trainer bij SC Oranje en assistent-trainer Jong RKC

Burgerlijke staat: getrouwd

Clubs: Zuid Arnhem (nu AZ 2000), FC Wageningen, Vitesse, FC Den Bosch, Barnsley, Scarborough, Rushden & Diamonds, Shelbourne, Sligro Rovers, Achilles 29

Carel van der Velden

Posities: Ik speelde voornamelijk op rechts, later is dat veranderd en ben ik centrale middenvelder geworden.

Aantal wedstrijden gespeeld als prof: 280 in totaal en ik geloof 6 Europese wedstrijden

Favoriete medespeler: Ik kon vroeger goed opschieten met John Laponder en Želkjo Petrović, beiden van FC Den Bosch.

Favoriete trainer in eigen carrière: Willem van Hanegem

Meest vervelende tegenstander/-speler: Vroeger Dennis te Braak van De Graafschap en Gerard den Haan van NAC. Dat waren echt twee schoppers op het middenveld. Zo zag ik het toen. Het waren gewoon twee heel moeilijk te bespelen jongens en die probeerden je koste wat het kost uit de wedstrijd te brengen.

Beste Nederlandse ex-prof: Ik denk dat Mark van Bommel een mooi voorbeeld is. Hij heeft een heleboel mooie moves gemaakt. Ik denk dat hij echt alles uit zijn carrière gehaald heeft. Hij was niet de beste voetballer, maar hij had wel wilskracht en inzet. Wat hij bereikt heeft is gewoon perfect. Hij heeft een mooie staat van dienst.

Favoriete buitenlandse ex-prof: Dan ga ik voor Roy Keane, de Ierse international. Roy Keane is 7 of 8 jaar aanvoerder van Manchester United geweest. Hij heeft het geweldig gedaan. Een fysiek sterke centrale middenvelder, een no nonsens middenvelder.

Beste club in Nederland: Ajax. Je wil als club ook prijzen winnen.

Beste buitenlandse club: De beste en mooiste club blijft voor mij Barcelona. Zij hebben de stijl van voetballen overgenomen van Cruijff.

Favoriete clubkleuren: Zwart-geel, de kleuren van Vitesse.

Mooiste voetbalmoment: Het moment dat Ajax de Europa Cup II won tegen Lokomotiv Leipzig.

Mooiste land: Italië. Ik kom daar al 14 jaar een aantal maanden per jaar. Het is voor mij, mijn vrouw en mijn zoontje hét land.

Hobby’s: Dingen met mijn zoontje en vrouw doen. Ik leef ook echt voor mijn vrouw en mijn kind en ik zal daar ook alles voor doen wat binnen mijn mogelijkheden ligt. Familie staat bij mij hoog in het vaandel. En Golfen. Ik heb in Engeland gezeten en dan kom je daar niet onderuit.

Mooiste vrouw: Dat is er maar één, Annemarie.

Mooiste vrouw buiten jouw vrouw: Caroline Tensen. Ik vind, dat zij al 20 jaar, ook al wordt ze ouder, een uitstraling heeft.

Mooiste film: The Shawshank Redemption, een gevangenisfilm met Morgan Freeman.

Mooiste boek: Dan moet ik toch het boek van Willem van Hanegem pakken: Willem – de voetballer.

Favoriete eten: Pasta, maar ook een speklapje met andijviestamppot.

Over scheidsrechters: Ik vind er een stuk of twee, drie beter worden. Ze hebben alleen te maken met de camera’s en ze moeten allemaal naar dat televisietje rennen. Er staat commercieel en financieel zoveel op het spel. Als die jongens een fout maken, dan is dat direct een miljoenenfout. Want je zal de beslissing toch moeten nemen voor een club die een punt tekort komt om de Champions League wel of niet te mogen spelen.

Wat vind jij van discipline? Discipline staat bij mij hoog in het vaandel. De regels die je maakt, moeten ook gewoon nagekomen worden. Ik wil 100% inzet in de trainingen en de wedstrijden. Win je een wedstrijd niet, omdat je niet scherp bent of je maar voor 70% geeft of een baaldag hebt, kan ik daar heel slecht tegen. Het enige wat ik verwacht is dat je je stinkende best doet en probeert eruit te halen wat er in zit. Lukt dat niet, dan ligt het aan jezelf. Je moet jezelf bewijzen. Een trainer stelt je niet op, je stelt je zelf op. Je moet in de trainingen laten zien, dat jij beter bent dan je directe tegenstander/medespeler. In de trainingen moet je gewoon 100% je best doen.

De keuze voor bondscoach Dick Advocaat is … Er was niets voorhanden. Ik denk niet dat ze het netjes opgelost hebben met Henk ten Cate. Er zijn maar weinig trainers die zich op dit moment willen branden aan het Nederlands elftal. Het kan alleen je toekomst schaden.

Als ik bondscoach van Oranje zou zijn, dan zou ik … In ieder geval niet beginnen met jeugdspelers. Ik zou beginnen met de grote talenten die we hebben. De jeugdtalenten, de jongens die nu al in het eerste spelen, moet je klaarstomen. Met de jongens waarmee je traint, moet je ook de wedstrijden spelen.

2017 is voor mij … Een fantastisch jaar. Ik ben bezig bij een BVO-club en ik train een eerste elftal. Daarnaast ben ik hoofdtrainer bij SC Oranje. Volgend jaar ga ik TC-1 doen en dan mag je meteen ook een stapje hoger trainen.

Ambities: Dat lijkt me duidelijk. Ik denk dat de wens van ieder speler die in het trainersvak terechtkomt is, het hoogst haalbare te bereiken. Dat wou ik als voetballer ook. Door mijn blessure is dat helaas niet gelukt. Er zijn er echter maar weinig die kunnen zeggen dat hij 11 jaar in Engeland gespeeld heeft. Mijn grootste ambitie: hoofdtrainer worden bij een BVO-club.