Van der Meijde tijdens een wedstrijd van Ajax A1 tegen Heerenveen in het seizoen ’97-’98, het seizoen van De Golden Boys. FOTO: Ron Richel.

Tijdens het Amsterdam Tournament blijkt Co Adriaanse woord te houden; de jeugd krijgt inderdaad de kans. Van der Meijde en Bobson beginnen tegen Lazio Roma (0-0) in de basis; De Cler, Van der Gun en Hosé vallen in. Als rechtsbuiten laat Van der Meijde – pas 20 jaar oud – gelijk zijn flair zien. Vele malen krult hij zijn voorzetten om de Italiaanse linksback Emanuele Pesaresi heen. En zo houdt hij nog een keer tergend lang de bal hoog. Van der Meijde wordt zelfs uitgeroepen tot Man of the Match.

Twee jaar geleden is het alweer dat hij zijn debuut voor de hoofdstedelingen maakte. ‘Ik kreeg er pap van in mijn benen. Maar dat was twee jaar geleden. Ik heb daarna veel geleerd, zeker in het afgelopen seizoen bij FC Twente. Ik ben volwassen geworden. Van faalangst heb ik geen last meer. Ik ben klaar voor het grote werk.’

Als kind stond het voor Van der Meijde al vast dat hij profvoetballer zou worden. Maar zijn afkomst en daarmee gepaard gaande gedrag stond de doorbraak van het ettertje lang in de weg. Zo zei jeugdtrainer Dirk de Groot eens: ‘Op het sociale vlak kan hij elke vorm van begeleiding gebruiken.’ Van der Meijde: ‘In de jeugd was ik een agressief ettertje. Maar ja, je bent puber… Zo heb ik de scheidsrechter eens een beuk gegeven. Hij ging zelfs neer. Kreeg ik een rode kaart. Moest ik weer bij Co in zijn container komen en mocht ik voor straf een week niet trainen en zelfs het terrein van De Meer niet op. Ik liet me veel te snel provoceren. Ik wil nu eenmaal ontzettend graag winnen, kan niet tegen mijn verlies.’ De rechter vleugelspeler had duidelijk moeite om met teleurstellingen om te gaan, en gooide meer dan eens de kont tegen de krib. Bij FC Twente heeft Van der Meijde echter leren incasseren. ‘Achteraf mag ik blij zijn dat ik een jaartje in Enschede ervaring heb mogen opdoen. Ik ben mijn wilde haren nu wel kwijt.’ Op de afscheidsavond huilde hij tranen met tuiten toen Rutten hem in zijn speech prees. ‘Ik had nooit verwacht dat het me daar zo zou bevallen.’

* Dit is een passage uit het boek ‘De Golden Boys, het verloren team van Ajax’. De komende weken zullen velen daarvan op ExProfs.nl worden getoond. Het boek is overigens overal te bestellen, zowel online als bij de lokale boekhandel. Freek de Jonge zei over het boek: ‘Een beerput gaat open.’ En dat is ook zo. Waarom mislukte deze hele generatie? De schrijvers gaven een onthutsend inkijkje in wat er toen bij Ajax achter de schermen gebeurde… Meer informatie op onze HOMEPAGE.