Ook Zaandam heeft nu het virus te pakken. Nee, niet van de griep, maar die van het OldStars walking football. Terwijl de temperatuurmeter buiten min zes aanwijst, luisteren in de kantine van Z.V.V. Zaanlandia een twintigtal heren van de leeftijd 60+ vol aandacht naar Bart Logchies, docent van de alsmaar populairder wordende sport.

Artikel gaat door onder de foto!

Sonny Silooy (links) en Bart Logchies demonstreren wat er allemaal wel en niet mag bij Walking Football. FOTO: Eye4Sports.

Rond een uur of tien in de ochtend heeft Logchies het besluit al genomen. Vandaag geen walking football. Buiten is het steenkoud; hij acht het onverstandig een balletje te trappen. Maar ondanks deze voor Nederland zeldzame weersituatie vermaakt de groep aanwezigen zich prima. Logchies is een echte animator, een man die het klappen van de zweep kent, een docent die iedereen kan motiveren. Daarnaast is Sonny Silooy voor deze ochtend uitgenodigd. De ex-prof van onder andere Ajax zorgt regelmatig voor grote hilariteit, is het niet met zijn voetbalhumor dan wel met zijn cynische kijk op het ‘spelletje’. Zo kan Silooy uitstekend een waggelende eend nadoen, waarmee hij wil zeggen: ‘En zo moet het dus niet!’

Een paar maanden geleden speelde Silooy voor het eerst mee met een potje walking football. Hij vond het een groot succes. Eindelijk kon hij weer eens een balletje trappen sinds hij een kunstknie toegemeten kreeg. Dat hij daarna een paar dagen met spierpijn rondliep, nam hij op de koop toe. Ook Logchies waarschuwt daar deze ochtend voor. Zeker de eerste paar keer is een goede warming-up en een bepaalde voorzichtigheid bittere noodzaak. “Een lelijk Eendje, die dertig jaar stil heeft gestaan, loopt ook niet meteen als een Ferrari.” En: “Ieder zijn wens, maar in eerste instantie is walking football niet bedoeld om te winnen. Het gaat om het elkaar ontmoeten en verantwoord bewegen. Ook kan je als vereniging mensen aan je binden. Voor anderen is het een middel tegen de eenzaamheid, die je op latere leeftijd soms kent.”

Jeroen Olthof, oud-wethouder sport van Zaanstad, benadrukt op deze stervenskoude ochtend ook nog eens de waarde van walking football. Bewegen is noodzaak, alleen al voor je gezondheid. Uiteraard worden de regels uitgelegd. Zo is er geen buitenspel en mag je niet scoren vanaf je eigen helft. Slidings zijn uiteraard verboden, en je moet – wandelend – altijd met tenminste één voet contact met de grond houden. Het moeilijke van het spelletje vindt Silooy het onder druk passen van de bal. “Vrijlopen is heel belangrijk, en dan wel op tijd.” Logchies: “Je kan het met vier tegen vier spelen, maar dan wordt het wel gelijk een stuk intensiever. Beter is bijvoorbeeld zes tegen zes.” En na wat algemene vragen, over verzekeringen en al dat niet meer, wordt toch nog even de vrieskou opgezocht. Een groepsfotootje mag – ook al is het min zes – natuurlijk niet op deze informatieve ochtend ontbreken.