Als kampioenen werden ze onthaald. En dat na verlies in de finale. ExProfs.nl gaat in een twintigtal korte verhalen terug naar het jaar 1974, toen het Nederlands elftal voor het eerst sinds zesendertig jaar weer aan een wereldkampioenschap deelnam en gelijk geschiedenis schreef. Een reeks verhalen met opvallende anekdotes.
Bij deze deel 10.

Niet bepaald overtuigend heeft Argentinië zich voor de kwartfinale weten te plaatsen. Waar in Nederland iedereen opeens in de wereldtitel gelooft, hebben de mannen van bondscoach Vladislao Cap met 3-2 van Polen verloren, tegen Italië met 1-1 gelijkgespeeld en maar net Haïti met 2-1 verslagen. De twee landen belanden bij elkaar in Groep A, samen met Brazilië en de DDR. De eerste twee zullen de kruisfinales gaan spelen. Joegoslavië, Zweden, Polen en gastland West Duitsland vormen Groep B, waar de andere twee halve finalisten uit voorkomen. “Tegen Argentinië beginnen we echter opnieuw,” zo laat Johan Cruijff aan de vooravond van de clash weten.

Verhaal gaat door onder de foto.

Neeskens passeert keeper Carnevelli…

Maar de nieuwe start levert een eenvoudige en bewonderenswaardige 4-0 zege op. De Argentijnen hebben geen enkel antwoord op de voorwaartse pressie van Oranje. De mannen van bondscoach Rinus Michels creëren de ene na de andere kans. Constant is de ploeg in beweging, kan het zich zelfs permitteren na 2-0 voorsprong wat gas terug te nemen. Het middenveld van Nederland glanst als nooit tevoren. Johan Neeskens, Wim Jansen, Willem van Hanegem… Neeskens heeft net voor Barcelona getekend. Van Hanegem loopt alleen maar tegenstanders te dollen. En Jansen, ja, hij is eigenlijk de stofzuiger, de waterdrager, of hoe je hem ook mag noemen. Een onontbeerlijke factor in de ploeg.

55.000 toeschouwers in het Volksparkstadion van Hamburg zien Cruijff al in de twaalfde minuut de openingsgoal maken. Een fantastisch steekpass van Van Hanegem, rond J.C. al even mooi af. Na 25 minuten verhoogt Ruud Krol met een poeier vanaf de rand van het strafschopgebied. Het regent inmiddels stevig als Johnny Rep in de 73e minuut Oranje naar 3-0 kopt. Het is definitief gedaan met de arme Argentijnen, bij wie toch namen als Ramón Hereda, Rubén Ayala en Mario Kempes rondlopen. Het doelpunt van Cruijff, twee minuten voor tijd, dient nog slechts voor de statistieken.

Jan Jongbloed

De confrontaties met de DDR en Brazilië wachten. Michels hoopt dat alle onderhandelingen met spelers de rust in zijn selectie niet storen. Neeskens, Rep, zelfs aan reservedoelman Piet Schrijvers, op dat moment in dienst van FC Twente wordt deze dagen getrokken. Verrassend genoeg staat Jan Jongbloed, en niet Schrijvers of Jan van Beveren, dit toernooi onder de lat. Maar ook aan ‘derde keus’ Jongbloed wordt getrokken. Ajax wil de meevoetballende doelman wel van stadgenoot FC Amsterdam overnemen. Hij moet de vervanger worden van Heinz Stuy. Net zoals Michels baalt Dé Stoop, voorzitter van FC Amsterdam, dat er ongegeneerd in Duitsland met spelers wordt onderhandeld. Het ondermijnt de sfeer, het groepsgedrag. Stoop gruwt van de methoden van Hans Kraay senior, die dit namens Ajax doet. Voor Jongbloed wordt twee ton geboden, maar de doelman zegt zijn club trouw te blijven mits die hem in drie jaar bieden wat Ajax hem in twee seizoenen aan salaris zou bieden. Uiteindelijk zal Jongbloed niet naar de grote broer overstappen. Wél staat hij de rest van het toernooi onder de lat.

* Volgende aflevering: de Oost-Duitsers leveren onverwacht tegengas.