Door Maurice Graef

Frans Körver is inmiddels 82 jaar. De in Roermond woonachtige Limburger is nog steeds een graag geziene gast bij de Limburgse betaald voetbal organisaties, die hij als trainer allemaal onder zijn hoede had. En met succes. Körver promoveerde maar liefst zes keer vanuit de Eerste divisie naar de Eredivisie. Daarnaast had ik mijn doorbraak als profvoetballer mede aan Körver te danken. Daarom als eerbetoon aan mijn ‘oude’ trainer, een ode aan Frans!

Frans Körver is inmiddels 80 jaar…

Tegenwoordig zijn trainers ideale schoonzonen. Denk bijvoorbeeld aan Cocu, Van Bronckhorst, Keizer en Ten Hag. Je ziet ze allemaal met hun familie een middagje Diergaarde Blijdorp doen. Altijd correct, weinig ruimte voor humor. Voetbal is immers serieuze business. Hoe anders was dat ‘enige’ tijd geleden met trainers als Barry Hughes, Frits Korbach, Simon Kistemaker, Han Berger, Bert Jacobs en, ‘last but not least’, Frans Körver. Stuk voor stuk winnaars. Allemaal bedreven in amateurpsychologie van de koude grond. Levensgenieters, die het plezier in het spelletje voorop stelden. Geen wiskunde maar passie!

In 1992 is VVV weer eens gedegradeerd uit de Eredivisie en kent de club vervolgens een slechte start in de Eerste divisie met drie nederlagen in de eerste vier wedstrijden. Het team bestaat vooral uit veel eigen jeugd (Verberne, Driessen, Derix, Smits, Braem, Rayer, Polman, Roox en ikzelf) aangevuld met twee toen nog onbekende talenten (Laros en Babangida) en een gevluchte Iraniër (Janfada). Een onbekend maar getalenteerd team met mogelijkheden mits goed geleid, zo is de mening van VVV-manager Wiel Teeuwen. Hij ontslaat trainer Henk Rayer om hem te vervangen door Frans Körver. Het begin van een wonderbaarlijke reis. Een cultuurshock. Oefenstof van ver voor de oorlog voorgedaan door een trainer die altijd 20 jaar jonger is gebleven dan zijn werkelijke leeftijd. Onvergetelijk zijn de kikkersprongen op de trappen van stadion ‘De Koel’. Ik heb er nu nog spierpijn van. Maar Körver blijkt een topinspirator. Iemand die zowel het individu als het team ontzettend veel vertrouwen geeft: “Geloof in jezelf, wij zijn de besten!” Precies de ontbrekende schakel om het jonge getalenteerde VVV op gang te krijgen.

Een jolige Körver met pruik aan zijde van wijlen VVV-bestuurslid Wim Snijders.

Tactisch was Körver zeer beperkt. Een wedstrijdbespreking met Körver was echter een feest. De namen van tegenstanders stelselmatig verkracht in combinatie met zijn humor en passie. Nooit een saai moment. Ik ben steeds meer overtuigd dat de meeste trainers het spelers alleen maar moeilijker maken door hen vol te stoppen met informatie. Körver niet: “Als wij meer duels winnen dan de tegenstander is het met onze kwaliteiten bijna onmogelijk om te verliezen!” Vervolgens werd er een beroep gedaan op het eergevoel van de spelers om voor stad en club te vechten maar ook voor ANNIE. ANNIE was zijn verzamelnaam voor alle voetbalvrouwen. “Annie moet weer shoppen. Een tasje, een jasje, een paar schoenen. Dat kan alleen als wij die wedstrijdpremie binnenhalen! Centjes voor Annie!” De verdedigers drukte hij op het hart dat het ‘velletje’ van hun tegenstanders na de wedstrijd op zolder moest hangen. Na een peptalk van Körver gingen de verdedigers met rollende ogen en stoom uit de oren het veld op. Klaar om elke tegenstander te slopen.

Een ander voorbeeld hoe Körver ons bespeelde was die wedstrijd uit bij De Graafschap, op een koude druilerige herfstavond. Het is 1-1 bij rust terwijl we 45 minuten van het kastje naar de muur zijn gespeeld. Körver wacht ons op in het kleedlokaal en we moeten onmiddellijk in een kring om hem heen gaan staan waarna hij het woord neemt: ”Ze zijn goed. Ze zijn heel goed. Maar wij zijn beter! En waarom zijn wij beter? Omdat wij met ons hart spelen! Bij ons komt het van hier! (wijzend op zijn hart) Dus leg jullie hand op die van mij en zeg mij na: WIJ ZIJN DE BESTEN! En nu naar buiten en pak die pot!”

Maurice Graef (rechts) en Tijjani Babangida lachen hun tanden bloot. Graef is net gehuldigd als VVV’s ‘Topscorer van het Jaar’, de Nigeriaan als ‘Speler van het Jaar’.

* EXPROF-columnist Maurice Graef is ex-profvoetballer van VVV, Roda JC en N.E.C.
maurice@wijzijnkerngezond.nl