Rutjes neemt afscheid in het Parkstad Limburg Stadium. FOTO: Pro Shots / Henk Korzelius.

Nathan Rutjes is ExProf. Gisteravond nam de 34-jarige Rotterdammer afscheid bij de wedstrijd tussen Roda JC en Sparta. De cultheld, die dit seizoen al niet meer in actie kwam en de laatste jaren vooral wisselspeler bij Roda was, stopt met voetballen.

In 2005 begon Rutjes bij Sparta Rotterdam zijn profcarrière. “Ik weet nog dat ik als kleine jongen naar de open dag ging. Prachtig.” Na zeven jaar bij Sparta, kwam hij twee seizoen voor MVV uit waarna Roda JC hem kocht. “De afgelopen vier, vijf jaar hebben we ontzettend veel meegemaakt met elkaar,” vertelt Rutjes, die met de Limburgse club degradeerde uit de eredivisie. “Ik hoop dat jullie gemerkt hebben dat ik met enorm veel liefde, passie en trots het shirt van Roda JC heb gedragen. Diezelfde trots en passie ga ik nu proberen over te brengen op de jeugd van Roda JC.”

Rutjes is één van de kleurrijkste figuren uit het Nederlandse betaalde voetbal. Met zijn manier van voetballen, zijn karakteristieke kapsel – de lange mat – en zijn vermakelijke interviews groeide hij uit tot een ware cultheld. Mediatraining leek hij nooit te hebben gehad, zo open en recht voor zijn raap vertelde hij wat hij er van vond. Rutjes was een graag geziene gast bij supportersavonden en op tv, zoals bij RTL Late Night. In 2016 werd hij uitgeroepen tot ‘Maatschappelijk Speler van de Eredivisie’, vanwege zijn inzet voor maatschappelijke activiteiten van Roda. Uit handen van de Vriendenloterij ontving hij een cheque van 50.000 euro. Het geld mocht hij verdelen over goede doelen.

Rutjes blijft werkzaam voor Roda JC. Hij volgt de trainerscursus en wordt komend seizoen assistent-trainer van het elftal voor spelers tot zeventien jaar in Kerkrade. Daarnaast gaat Rutjes aan de slag voor de Stichting Midden in de Maatschappij van de Limburgse club. Afbouwen doet de ExProf bij de amateurs van Hoofdklasser Groene Ster uit Heerlen.