Door Quinten Lindenbergh

De zoon van een Ajax-legende die ook uitkwam voor FC Barcelona. Het gaat hier niet over Jordi Cruijff, maar over Danny Muller (51). De laatstgenoemde voetballers hebben echter wel een goede band met elkaar, omdat Johan Cruijff de toen nog talentvolle tieners samen naar de Spaanse hoofdmacht haalde. Tegenwoordig staat Muller langs de lijn als trainer van de jeugd.  Niet bij een voetbalelftal, maar bij het hockeyteam van zijn dochter. Hij doet dit al acht jaar lang met veel plezier: ‘Ik heb er weinig verstand van, maar die meiden vinden dat alleen maar grappig en dan doe ik het natuurlijk graag.’

Danny Muller is de zoon van oud-Ajax middenvelder Bennie Muller. Danny kwam in de jeugd te spelen bij Ajax waar hij de hoge verwachtingen vanuit de buitenwereld ervaarde: ‘Als ik goed speelde was het normaal, en als ik een mindere wedstrijd had, was ik alleen bij Ajax gekomen door mijn vader. Ik denk dat dit een beetje in de Nederlands cultuur zit, want later toen ik in Spanje en België speelde had ik daar helemaal geen last van. Toen ik jong was vond ik het niet fijn, maar als je ouder wordt leer je er mee omgaan.’ Op negentienjarige leeftijd werd Johan Cruijff trainer van FC Barcelona en hij nam Muller mee. Ook buiten het voetbal trokken de twee met elkaar op: ‘Na de training gingen Johan en ik vaak met wat andere teamgenoten naar het strand Castelldefels. In deze tijd is dat voor profvoetballers niet meer voor te stellen.’

Danny Muller in het shirt van Barcelona.

Muller speelde twee jaar in Spanje voor de Catalaanse topclub, maar kwam in de competitie nooit op het wedstrijdformulier voor. Dit kwam door de regels die toen nog golden voor de La Liga. ‘Je mocht destijds maar twee buitenlanders opstellen. Ik was jong en speelde veel in Barcelona B en het spelen daar was door de regelgeving ook niet te combineren met het spelen in het eerste. In de beker mocht ik dan wel spelen en het was fantastisch om op het biljardlaken te staan in Camp Nou. Ik trainde met Michael Laudrup, Ronald Koeman en Cristo Stoitsjkov waar ik als jonge speler ontzettend veel van leerde.’

Na FC Barcelona en Ajax speelde Muller nog voor Standard Luik, AZ, RKC, FC Antwerp en SC Cambuur. In zijn tijd bij RKC zou de middenvelder vertrekken naar FC Southampton, maar een paar dagen voordat hij zijn contract zou tekenen raakte hij geblesseerd aan zijn achillespees. Dit was het begin van het einde voor de Amsterdammer. In zijn laatste twee jaar bij Cambuur kon hij alleen nog met pijnstillende injecties voetballen. Zo zette hij al op 31-jarige leeftijd een punt achter zijn carrière.

Tegenwoordig speelt Muller nog één keer in de week een rondootje en positiespel met onder andere Richard Witschge, Bryan Roy, Frank de Boer en Sjaak Swart bij de Amsterdamse amateurclub Zeeburgia. De middenvelder dacht eraan om trainer te worden, maar liet dit aan zich voorbijgaan. ‘Ik had niet verwacht dat het zoveel moeite zou kosten om dat papiertje halen. Ik ben wel begonnen aan de cursus, maar na drie sessies had ik wel besloten dat het niks voor mij is en kwam ik niet meer opdagen. Volgens mij konden ze er bij de KNVB ook wel om lachen.’

Muller hoopt in de toekomst veel te kunnen genieten samen met zijn familie, zoals hij nu al doet. Zijn jongste dochter speelt hockey op hoog niveau en zit zelfs regelmatig bij het Nederlands team. Hij hoopt dat ze een mooie carrière tegemoet gaat. Ook hoopt hij dat Lionel Messi nog zo lang mogelijk bij Barcelona onder trainer Ronald Koeman blijft spelen zodat Muller er nog vele jaren kan van genieten.