Door: Benny Ruff

Michael Mols (rechts) voetbalde samen al eens met o.a. Michel Kreek voor de FUN Foundation.

Oud-topvoetballers doen het graag: zich verbinden aan een goed doel. Ook Michael Mols houdt zich daar mee bezig. De voormalige prof van onder andere Ajax, SC Cambuur, FC Twente, FC Utrecht, Glasgow Rangers en Feyenoord is ambassadeur van de FUN Foundation.

“FUN staat voor Football Unlimited Netherlands,” vertelt Mols. “We geven voetballessen aan kansarme kinderen in landen waar sporten niet altijd vanzelf sprekend is. Via voetbal proberen wij hen iets aan te reiken. Daarnaast proberen wij plaatselijke trainers op te leiden zodat zij de kennis weer kunnen overdragen.”

Mols is pas een half jaar verbonden aan de FUN Foundation. Toen hij er voor gevraagd werd, hoefde hij geen moment te twijfelen. “De stichting staat onder voorzitterschap van Ron Brouwer, tevens initiatiefnemer. Zij willen middels voetbal iets doen voor de medemens. Het is toch mooi als je via de sport, iets kan betekenen voor een ander. Op deze manier wil ik iets teruggeven aan de voetballerij.” Want voetbal heeft altijd in het leven van Michael Mols een voorname rol gespeeld. “Voetbal betekent heel veel voor mij,” zegt de inmiddels 46-jarige Amsterdammer. “Los van het feit dat ik er altijd mijn brood in heb verdiend, heeft het spelletje ook mijn leven verrijkt. Dankzij het voetbal leerde ik andere mensen kennen, andere culturen, en is mijn blik op de wereld verbreed. Ik voel mij ook een bevoorrecht mens.”

Mols samen met FUN-voorzitter Ron Brouwer.

Mols, die in de jaren negentig zes keer uitkwam voor het Nederlands elftal (’ik debuteerde tegen Frankrijk die we met 1-0 verloren’) is nog steeds in het wereldje actief. Bij FC Utrecht is de voormalige topaanvaller scout voor het eerste team. Daarnaast is hij bij de club uit de Domstad (spitsen-)trainer onder 19. Ambities om als hoofdtrainer aan de slag te gaan, heeft hij niet. ,,Ik weet niet of ik daar geschikt voor ben, maar die ambities heb ik ook niet. Wat ik nu doe, met jonge talenten werken en hen te pas en te onpas advies geven, bevalt mij wel. Ik houd me graag specifiek bezig met de spitsen. Alje Schut, die jaren in de defensie van Utrecht speelde, richt zich op de verdedigers.”