Op 8 mei 2009, na de wedstrijd van RBC tegen Den Bosch, – hij speelde zijn 600e wedstrijd -, nam Henk Vos afscheid van het publiek in Roosendaal. Hij kreeg een kunstwerk uitgereikt. FOTO: Pro Shots/Willem Vernes

Hij loopt er een beetje krakkemikkig bij. Logisch, het weekend ervoor is hij door zijn rug gegaan. “Ik speelde mee bij oud-Feyenoord.” Maar voor de rest is Henk Vos een blij mens. Komend seizoen is hij de hoofdtrainer bij RBC en tevens hoofd van de voetbalacademie van de Roosendaalse club. “Ik heb ontzettend veel zin om aan te slag te gaan.”

Vos kan je een echt kind van de club noemen. Ooit begon hij in de jeugd bij RBC, en jaren later – hij was inmiddels 40 – besloot hij er zijn sportieve loopbaan. “Ik heb er negen seizoenen gespeeld, zowel in de Ere- als Eerste Divisie.” Telkens kwam hij er weer terug; hij voetbalde maar liefst vier periodes in Roosendaal. Hij kwam tot 187 wedstrijden en 52 goals. Zijn neusje voor de goal bracht hem ook bij een rits andere clubs, van PSV tot Feyenoord en van Germinal Ekeren tot Standard Luik. Als trainer werkte Vos bij de zaterdagclub Kogelvangers, maar ook bij de jeugdafdelingen van NAC, Feyenoord en, uiteraard, RBC.

Henk Vos (staande links) als gastspeler bij het bedrijfsteam van Lenovo op een voetbalevenement van Life After Football.

Vos, die al in december tot een mondeling akkoord met RBC kwam over het opvolgen van trainer Danny Mathijsen.: “Mijn filosofie als trainer? Ik houd van attractief voetbal, en de spelers met wie ik komend seizoen ga werken, passen daarbij. Ik ken de ambities en doelstellingen en daar wil ik me graag voor inzetten. Ik hoop er komend seizoen het beste van te maken, zal altijd wel sommige mensen teleurstellen, maar heb er een goed gevoel bij.”

Terugkijkend op zijn eigen carrière zegt de voormalig goalgetter: “Ik mag aardig tevreden zijn. Ik heb op het laagste niveau, maar ook op het hoogste niveau gespeeld. Ook heb ik verschillende prijzen (zoals de landstitel met Feyenoord in 1999, red.) gehaald, waar ik best trots op mag zijn.” Overigens groeide hij nooit uit tot een echte held bij de club. Hij scoorde in zijn vier seizoenen bij de Rotterdammers respectievelijk drie, zes, drie en weer drie goals. “En nu? Ik speel er nog mijn potjes bij oud-Feyenoord. Ook leuk, al ziet de samenstelling van de selecties er elke keer anders uit.”

Over het WK, zegt Vos toch voor respectievelijk Brazilië, Frankrijk en Duitsland te gaan. “De Brazilianen hebben ontzettend veel individuele klasse, al wil dat nog niet zeggen dat het een team is. Ik hoop dat Mo Salah op tijd fit is en fit blijft. Hij zou zelfs wel eens kunnen uitgroeien tot speler van het toernooi.”