“Het leek wel of ze de finale van de beker speelden; ze waren op oorlogssterkte naar Volendam gekomen. Wat dat betreft is Watergras, de komende tegenstander, wel andere koek.” Aan het woord: Maurice Buijs, ExProf en tegenwoordig de nestor van het Eredivisie zaalvoetbalteam van ZVV Volendam.

Drie dagen na de verloren strijd tegen koploper ’t Knooppunt (3-8) zit hem het melkzuur nog diep in de benen. De 37-jarige Buijs herstelt immers niet meer zo snel als voorheen, toen hij middenvelder was van FC Volendam, de een paar honderd meter verderop gelegen (semi-)profclub. Maar wat wil je? Trainen doet hij nog maar één, twee keer in de week. “Ik probeer er altijd te zijn en heb gelukkig heel weinig blessures, maar we worden niet betaald, dus van vrijwilligers kan je niet al te veel verwachten.”

Tien jaar geleden hing Buijs zijn veldvoetbalschoenen aan de wilgen. Hij stopt in dienst van Helmond Sport nadat hij jarenlang het oranje van de FC Volendam had aangetrokken. “Als ik terugkijk, ben ik erg tevreden. Ik heb het met heel veel plezier gedaan. Ik begon in de Eerste Divisie, toen Volendam bijna failliet was. We hadden een selectie met amateurs, zoals Misha Salden, en wat jeugdspelers. Elk jaar haalden we de nacompetitie totdat we, na drie seizoenen, naar de Eredivisie promoveerden. Daar werd ik, als middenvelder, topscoorder van Volendam. Ik merkte wel dat daar mijn lat lag, al had ik al die jaren de grens opgezocht.”

Was dat je hoogtepunt van je tijd als profvoetballer?

“Zeker. Die promotie, veertien jaar geleden al weer, was het mooiste wat ik heb meegemaakt. We speelden thuis, het stadion was wel twee keer uitverkocht en we gingen uiteindelijk met de kar over De Dijk. Ik denk dat er wel tienduizend mensen stonden. Het hele dorp was uitgelopen. Echt onbetaalbaar.”

En daarna?

“Na Helmond Sport sloot ik mijn loopbaan af. Ik had intussen mijn diploma bedrijfseconomie al gehaald. En inmiddels ben ik fiscalist en accountant, heb ik twee dochters en dus veel meer verantwoordelijkheden. Daardoor ben ik een stuk volwassener geworden. Als ik nog profvoetballer was geweest, was ik ook nog steeds kind geweest.”

Verhaal gaat door onder de foto!

Buijs in actie voor ZVV Volendam. Foto: Klaas Smit.

Wat is je rol bij eredivisionist ZVV Volendam?

“Divers. Ik sta achterin, scoor af en toe. Verder probeer ik met mijn ervaring – ik denk dat ik met mijn 37 jaar de oudste in de Eredivisie ben – de jonge jongens in onze selectie te steunen. Dat doe ik samen met Moesi (Rebel, MB), die met zijn 36 een jaartje jonger is. Moesi is één van de betere spelers in de Eredivisie.”

Volendam is nogal een hecht team…

“Wij zijn geen club van aankopen. Moesi en Daan Appel zijn de enige twee spelers die we afgelopen zomer, nadat we promoveerden, erbij hebben gekregen. Wij hebben geen actief scoutingsbeleid, ze zijn naar ons toegekomen. Intussen zijn de jonge jongens een stuk sterker geworden. Eigenlijk is dit uniek. Alle spelers, op die twee na, komen uit Volendam.”

En intussen stijgen de toeschouwersaantallen…

“Ja, we zitten nu aan een gemiddelde van 200, denk ik. Dat is natuurlijk niks in vergelijking met het veldvoetbal, maar we gaan vooruit. Van iedereen hoor je dat het spelletje in de zaal toch heel leuk is om naar te kijken. Zeker als de twee ploegen vijf minuten voor tijd nog op gelijke hoogte staan. Dat we meer en meer toeschouwers krijgen komt waarschijnlijk omdat FC Volendam niet zo goed speelt. Dan is het op vrijdagavond een paar honderd meter doorlopen om naar ons te komen kijken.”

Jullie staan momenteel keurig bovenaan in het rechter rijtje van de stand met tien punten voor de degradatiestreep en slechts drie punten achter een play-offsplek. Wat zijn jullie verwachtingen?

“Onze doelstelling is nog steeds niet te degraderen. We zullen het van wedstrijd tot wedstrijd bekijken. Alleen als we ons telkens 100 procent inzetten, hoeven we niet naar de ranglijst te kijken. Hovocubo en ’t Knooppunt zijn een maatje te groot, maar de zes ploegen daaronder doen niets voor elkaar onder.”

Dus hopen jullie toch stiekem op een plek in de play-offs?

“Ja, eerlijk gezegd zit dat zeker in ons achterhoofd.”

ZIE OOK: https://www.eredivisie-zaalvoetbal.nl/

FOTO BOVENAAN: Pro Shots/Stanley Gontha (spelend voor FC Volendam).