Hij was een groot talent dat in alle vertegenwoordigende jeugdelftallen van Oranje speelde. En toch haalde Marvin Wijks niet alles uit zijn carrière. Sparta, Haarlem, Emmen en een kleine zestig wedstrijden in de Duitse Regionalliga Nord, verder kwam hij niet.

Wijks uitkomend voor FC Emmen in het seizoen 2012/2013.

Wijks, pas 34 jaar jong, is na wat jaartjes bij de amateurs helemaal met voetballen gestopt. Tegenwoordig zit hij “een beetje in het vastgoed.” Daarnaast heeft hij een uitwisselingsproject voor voetballers uit het buitenland. Zo is de in Den Haag geboren ExProf net terug uit de Oekraïne. “Ik heb daar echt een paar hele grote talenten gezien. Daar krijgen ze door corruptie de kans niet alles uit hun talenten te halen. Als ze niet betalen, worden ze niet opgesteld. Zo vallen veel jongens af. Hier probeer ik ze dan alsnog die kans te geven. Zo werk ik ook samen met mijn oud-collega Riga Mustapha (ex-Vitesse en ex-Sparta), die in Ghana een eigen club heeft.”

Wijks snapt de vraag of zijn uitwisselingsproject iets te maken heeft met zijn eigen verleden als topvoetballer. “Ja, het moet je ook gegund worden. Je moet wel een trainer hebben die alle vertrouwen in je heeft, en dat had ik niet altijd. Ik denk ook niet dat ik daarom alles uit mijn carrière gehaald heb. Ik debuteerde sowieso al laat, op zijn 21e voor Sparta. Sparta haalde in die tijd heel veel spelers uit het buitenland. Daarop moesten wij als talenten maar wachten. Dat heeft mij genekt. Maar ik heb veel mooie dingen meegemaakt, hoor! Ik kan er mee leven, ben niet gefrustreerd of zo. Ik heb prachtige wedstrijden in Duitsland gespeeld, heb veel van de wereld gezien, heb er een mooi huis aan overgehouden.”

En dat allemaal onder andere na vier seizoenen Haarlem, waar hij met Laurens ten Heuvel, Rodney Cairo en Milan Berck Beelenkamp speelde. “Jan Zoutman was onze coach. We hebben ook nog een andere gehad, maar op zijn naam kom ik even niet.” Daarvoor speelde Wijks, zoals gezegd, in alle vertegenwoordigende teams van de KNVB-jeugd. Zo kwam hij met Oranje uit op het EK van onder 17 in Engeland. Ruud Kaiser was de coach. Hij speelde onder andere in een elftal met Wesley Sneijder. Maar waar Sneijder (“een heel, heel goede voetballer”) de absolute top haalde, belandde de rechtsbuiten ‘slechts’ in de marge van het betaald voetbal. “Maar, nogmaals, mij hoor je niet klagen. Het was een prachtige periode.”