Martin Drenth als coach van Forward.

Als voetbal een spel was geweest waarbij de bal niet over de grond maar uitsluitend door de lucht gespeeld werd, dan had Martin Drent ongetwijfeld bij Real Madrid of FC Barcelona gespeeld. Maar omdat voetbal nou eenmaal de voor Drent ongunstige eigenschap heeft dat het ook met voeten gespeeld wordt, speelde hij niet voor Real maar voor FC Emmen, BV Veendam en FC Groningen.

Door Geert Beckers

Zijn gehele carrière waren zijn voeten ondergeschikt aan zijn hoofd. En zoals Martin Drent een voetballer was die eigenlijk geen voetballer was, was Martin Drent eigenlijk ook geen Drent, maar een Groninger. Een Groninger met gevoel voor Drenthe wel. Emmen in het bijzonder. Al sinds 1996 woont hij er. Zes jaar lang stond hij in de spits bij FC Emmen, tussen 1993 en 1999. In totaal scoorde hij 45 keer voor de rood-witten.

Blij en opgewonden als een kind op pakjesavond stond hij afgelopen mei voor de camera van FOX Sports, vlak na de promotie van FC Emmen. FC Emmen-shirt aan, mouwen opgerold. Ogen samengeknepen tegen de lentezon die nog nooit zo straalde over het Raadhuisplein. Sprekend over FC Emmen in de wij-vorm. Want ook al speelde hij zijn laatste wedstrijd voor Emmen negentien jaar geleden en ook al werd zijn contract als assistent-trainer in 2014 niet verlengd; het succes van FC Emmen voelt als zíjn succes.

Succes dat hij de club als speler nooit kon brengen. Herhaaldelijk was hij dicht bij promotie. Twee keer eindigde hij met FC Emmen als derde, één keer werd hij zelfs tweede. Met jeugdliefde FC Groningen flikte Drent dat kunstje later wél.

Een Pietje Bel, een vlegel. Vol kattenkwaad. Maar écht kwaad zijn op Martin Drent is moeilijk. Jan van Dijk lukte het. De trainer van FC Groningen liep op trainingskamp midden in de nacht tussen de Cypriotische nachtclubs, scannend naar de mogelijke aanwezigheid van zijn spelers. “Hé kleine jachtkabouter!”, riep een lange dronkenlap in zijn richting. Die dronkenlap was Martin Drent. Die had zo diep in het glaasje gekeken dat hij zijn eigen trainer niet meer herkende.

Toch was ook bij Van Dijk de woede van korte duur. Na een week van verbanning naar het tweede elftal nam hij zijn spits weer in genade aan. Toen Martin Drent later zelf hoofdtrainer werd, bij de Groningse studentenclub GSAVV, hanteerde hij dezelfde flexibiliteit met discipline die zijn spelerscarrière had gekenmerkt. Een speler lag de ochtend voor een wedstrijd in bed met ‘een onwijs lekker wijf’ en vroeg zijn trainer om raad. Wat te doen: seks hebben of naar de wedstrijd komen? Hij kon zich geen betere trainer wensen. “Nou jongen, met jouw uiterlijk zou ik pakken wat ik pakken kan”, luidde het welgemeende advies van Drent.

Het is die instelling die volgens sommigen een grotere carrière van Drent als speler in de weg stond. Flauwekul, vindt Martin Drent. “Er zijn mensen die zeggen dat ik niet alles uit mijn carrière heb gehaald. Dat vind ik onzin. Ik heb bij de allermooiste club van de wereld gespeeld.” Voor Groninger Martin Drent was niet Real Madrid of FC Barcelona de mooiste club op aarde, maar FC Groningen.

Volgens Groningen-baas Hans Nijland liet Drent mogelijkheden om naar FC Twente, sc Heerenveen en Feyenoord te gaan onbenut. Geen zin in. Zoals Drent ook een transfer naar China aan zich voorbij liet gaan, omdat hij ‘in Groningen ook genoeg babi pangang kan eten’. Misschien is het maar goed dat Martin Drent met zijn voeten lang niet zo goed was als met zijn hoofd.