Meerdink is tegenwoordig voetbaltrainer…

Rare dagen voor Martijn Meerdink. Vandaag begint de ExProf bij De Graafschap als trainer van de talentenklas. Tegelijkertijd heeft hij het moeilijk met de dood van Jurrie Koolhof.

Koolhof overleed maandag op 59-jarige leeftijd. Voor Meerdink was dat een enorme shock. “Ik zat te scrollen op Facebook toen ik op een bericht van een supporter stuitte. Ik schrok echt. Heftig… Een aantal maanden geleden ben ik, samen met techniektrainer Wim van Zeist, nog bij hem thuis in Duiven langs geweest. Toen hebben we een kopje thee gedronken. Hij had al een tijdje chemo vanwege zijn kanker. Het zag er toen al niet best uit…”

Meerdink heeft zijn carrière misschien wel aan Koolhof te danken gehad. De ExProf van FC Groningen, AZ en De Graafschap zat in de A1-junioren van laatstgenoemde club, toen hij min of meer vernam dat hij de club kon verlaten. “Ik had last van de groei en veel blessures. Wel was ik fanatiek, ik kwam altijd bij de club. Op het laatst werd ik op gesprek uitgenodigd en zei Jurrie, toen hoofd jeugdopleidingen: ‘Wat er ook gebeurd, hij gaat door naar het tweede elftal.’ Als hij dat niet had gezegd, was ik wellicht bij de amateurs beland. Zo heeft het De Graafschap uiteindelijk nog wat geld opgeleverd.”

Na zijn sportieve loopbaan, waar hij zelfs nog tot één interland kwam, stortte hij zich vol overgave op het vak van voetbaltrainer. En nog steeds staat de 42-jarige Winterswijker dagelijks vol passie op het veld. Hij heeft zijn eigen voetbalschool en gaat volgend seizoen zelfs voor het eerst aan de slag als hoofdtrainer, bij de zondag vierdeklasser Ulfste Boys. “Hartstikke leuk, natuurlijk.” Maar eerst de uitvaart van Koolhof. “Maandag. Uiteraard ga ik er ook heen. Alles komt ook zo dichtbij, alleen al omdat hij zo jong is overleden. 59 was hij pas. Triest. Het was een fijne man.”