Mark Wotte (rechts) met ExProf Tarik Sektioui, die, aldus Wotte, “voor 95% zeker mijn assistent wordt.”

Door Maarten Bax

Hij is bezig met een missie, een niet gemakkelijke. Dit jaar moet Mark Wotte zich via een zware route met zijn Marokkaanse team zien te kwalificeren voor de Olympische Spelen.

Na drieënhalf jaar in Schotland verantwoordelijk te zijn geweest voor de nationale teams van onder 15 tot en met onder 21, is Wotte al weer ruim drie onder de pannen in Marokko. De ExProf van FC Vlaardingen, Feyenoord, FC Den Haag en SVV woont in Rabat, kustplaats en hoofdstad van het land. Het ‘Zeist’, het nationale voetbalcentrum Mamooura, ligt op twintig minuten rijden. “Het leven is hier geweldig,” zo vat Wotte (58) zijn huidige situatie samen. “Het is net alsof je in Zuid-Europa woont. We hebben een prettig klimaat, maar ook alle voorzieningen zoals je die in Rotterdam of Amsterdam kent. In Nederland hebben de Marokkanen niet zo’n goede naam, maar ik zou iedereen willen uitnodigen om hier eens langs te komen. Ik ben in 50, 60 landen geweest, maar het leven is hier echt héél prettig. In bepaalde regio’s hebben de mensen het minder goed, maar in Rabat is het goed toeven. De mensen zijn hier over het algemeen super vriendelijk en heel hulpvaardig. Het gros leeft in alle eenvoud en is al blij met heel weinig zoals de familie, een krantje en een bakkie thee.”

Maar, nogmaals, Wotte ‘is on a mission’. Hij moet de Olympische Spelen halen. En daarvoor moet de in Enschede geboren ExProf met zijn onder 23 selectie nog een zware route afleggen. In maart wacht een dubbele play-offwedstrijd met Congo. Bij winst volgt een ontmoeting tegen de winnaar van het duel tussen Ethiopië en Mali. Wordt ook die tweestrijd in het voordeel van Marokko beslist, dan volgt de Africa Cup in Egypte, waar in november een achttal landen aan meedoen. De beste drie mogen uiteindelijk naar de Spelen. “Namen? Veel mensen vragen me waarom ik Oussama Idrissi (van AZ, red.) en Sofyan Amrabat (ex-Feyenoord, nu Club Brugge) niet selecteer, maar die zijn te oud. Bekende namen in mijn selectie zijn: Hakimi, die van Real Madrid- aan Borussia Dortmund is verhuurd, Youssef En-Nesyri, Noussair Mazraoui van Ajax, Hamza Mendyl (Schalke 04) en Sofian Kiyine van Chievo Verona.”

Wotte tussen zijn manschappen van Marokko.

De omstandigheden waaronder Wotte zich moet zien te kwalificeren, zijn geen gemakkelijke. “Gelukkig krijgen we zelf veel support van Het Rijk. Er is eigenlijk nooit een discussie of er wel genoeg budget is. We reizen zo wat af. Laatst waren we nog in Gambia, daar waar ze het allemaal veel en veel minder goed voor elkaar hebben. Dan speel je de wedstrijd op een keihard veld, heb je na afloop geen stromend water. Maar ik doe dat allemaal bewust, de jongens zullen heel veel in dit soort situaties terechtkomen. Zo weten we dat we in maart in Congo die play-offwedstrijd op een heel oud kunstgrasveld zullen spelen.”

Wotte, die tussen 1996 en 2007 hoofdtrainer van FC Utrecht, FC Den Bosch, ADO Den Haag, RKC, Willem II en Jong Oranje was: “Terug naar Nederland ? Zeg nooit nooit. Ik ben nu veel meer ervaren dan 20 jaar geleden, dus in vele opzichten beter naar mijn mening, Maar ik heb al wat kansen gehad natuurlijk. Nu is de generatie Van Bronckhorst, Kuijt, Cocu, Van Bommel en Stam aan de beurt. Zo werkt dat toch? Als ik iets zou willen doen, is het een academie leiden. Ik heb inmiddels natuurlijk heel veel levenservaring en ik herinner me nog de uitspraak van Martin Jol: ‘Beter leven als een kleine baas, dan als een grote knecht’. Met mijn HALO-achtergrond (de sportacademie, red.) en al die jaren in het buitenland bij verschillende clubs en bonden, ben ik inmiddels meer een specialist in talent management.”