Bombarda speelde vanaf 1994 tot 1998 voor FC Groningen.

46 jaar is hij inmiddels. En Mariano Bombarda speelt inmiddels geen voetbal meer. “Kruisband rechts afgescheurd. Speelde jaren geleden een wedstrijdje met oud-Willem II-spelers toen het gebeurde.” Dat wat zijn hoofd wilde, konden zijn voeten niet meer. Een bekend verschijnsel.

De in Spanje geboren ex-spits van FC Groningen, Feyenoord en Willem II is tegenwoordig werkzaam bij een telecommunicatiebedrijf. Hij woont in Tilburg en reist af en toe nog naar de stadions van Willem II en Feyenoord. “Groningen is te ver.” Het voetballen volgt hij vooral via de televisie. “De Nederlandse competitie, Champions League en de Spaanse topwedstrijden. Messi, Mbappé, Ronaldo, Van Basten, De Jong en De Ligt; het zijn of waren favoriete spelers.

Speciaal voor ExProfs stelt Bombarda zijn favoriete elftal van spelers samen waarmee hij zélf heeft gevoetbald.

“Patrick Lodwijks staat dan op de goal. Hij was, met name op wat latere leeftijd, een geweldige keeper.

Als rechtsback kies ik Geoffrey Prommayon. Heel getergd, kan goed opkomen langs de lijn, goede voorzetten… Als libero Ronald Koeman. Heeft geen uitleg nodig. Als voorstopper, vanwege zijn inzicht, Kees van Wonderen. Als linksback Patrick Paauwe, ook al is hij geen linksback.

Verhaal gaat door onder de graphic.

Op het middenveld rechts Paul Bosvelt, links Denny Landzaat en Thomas Galásek op de tienpositie. Bosvelt is in Nederland ondergewaardeerd, maar was een fantastische speler met wie ik bij Feyenoord speelde. Een echte aanvoerder ook. Landzaat vanwege zijn loopvermogen, inzicht en techniek. Galásek was eigenlijk de combinatie van die twee. Hij had én techniek én loopvermogen. Pas toen hij van Willem II naar Ajax ging, werd hij gewaardeerd.

Voorin kies ik voor Yassine Abdellaoui op links. Fantastisch. Ik in de spits en als rechtsbuiten voor de snelle Gambiaan Jatto Ceesay.

Mijn favoriete trainer was Hans Westerhof. Hij liet me in het profvoetbal debuteren. Ik had een hele goede klik met hem.”