Van Basten op de golfbaan…

“Ik kwam bij toeval met squash in aanraking. Toen tennissen – wat ik lange tijd met heel veel plezier gedaan heb – voor mijn enkel ook iets teveel werd, moest ik eerst fietsen en zwemmen. Maar omdat ik meer van spelletjes met winnen en verliezen houdt, ben ik gaan tafeltennissen. Toen ik trainer van Heerenveen was, kwamen we op een squashbaan terecht. Ik had dat nog nooit gedaan, maar vond dat eigenlijk best leuk. Na wat oefenen, heb ik sinds 2014 ongeveer de smaak te pakken. De laatste jaren ben ik bijna dagelijks op de baan te vinden. Mijn enkels houden het omdat squash een sport is die je op de voorvoeten doet. Ik kan niet voetballen, tennissen of joggen omdat je daar je enkels bij moet afwikkelen. En mijn enkel is indertijd vastgezet…

Maar golfen deed hij natuurlijk ook, dat was algemeen bekend… Van Basten: “De eerste keer was in 1990, toen ik met Ronald Koeman in Portugal, vlakbij zijn huis, gingen spelen. Ik raakte al snel in de ban van de sport. In Italië was golfen in die tijd nog erg onbekend, dus konden wij heel relaxed ergens, weg van iedereen, met wat spelers van AC Milan – zoals Gullit, Donadoni en Tassotti – een rondje lopen. Iedereen werd steeds enthousiaster. Op Milanello (het trainingscomplex, red.) gingen we op zaterdagmiddag, op de dag voor de wedstrijd, vaak spelen. Gewoon op de trainingsvelden, haha… Alleen sloegen we soms de plaggen uit de grond en dat had de terreinknecht op een gegeven moment wel door, haha… Toen was het feest over.”

Van Basten reikte zelfs tot een handicap van 3.8. Hij speelde competitie bij Noordwijk en werd zelf – al was hij zesde speler van de zes – met zijn team kampioen van Nederland. De ExProf: “Momenteel speel ik nog wel, maar geen competitie. Met ons squashteam spelen we in de Tweede Divisie, niet op het hoogste niveau en ook nu ben ik zeker niet de beste van het team. Maar ik vind het heerlijk om te doen. Het is een soort boksen, alleen dan met een balletje erbij. Je moet snel zijn, schaken… Golfen is meer behendigheid en fysiek niet zo inspannend, squash is fysiek juist enorm zwaar. Vroeger zag je nog golfers met dikke buiken sigaren rokend op de baan, dat mag niet meer, althans dat roken. Maar golfers zijn fysiek ook steeds sterker, het niveau is echt heel erg vooruit gegaan.”