Hoe heb je Real-Ajax beleefd?

“Ik werd daar heel erg fanatiek en enthousiast van. Ik zat thuis met een vriend voor de televisie. Hele aparte wedstrijd. Verwachtte er niet veel van, maar het ging vanaf begin goed. En na die eerste goal denk je: ‘Het zal toch niet?’ Na die tweede goal werd ik heel nerveus. Dan probeer je het objectief te bekijken, maar je wordt toch weer gelijk fan. Het was een geweldige wedstrijd waar alles inzat van drama en verdriet tot enthousiasme en vreugde. Het leuke was; je speelt tegen het grote Real Madrid, maar als je het over twee wedstrijden bekijkt, heeft Ajax gewoon verdiend gewonnen. Ze hadden het beste van het spel, ondanks dat je een ‘mindere portemonnee’ hebt.

Frenkie de Jong en Mathijs de Ligt zijn twee bijzonder goede spelers, die echt wereldtop kunnen worden. Als je De Ligt na de wedstrijd hoort praten. Die jongen is pas negentien, maar toch al een heel evenwichtige jongen. Als hij niet geblesseerd raakt, wordt hij de komende vijftien jaar smullen. Hij organiseert, regelt… Hij geeft gewoon de leiding, is echt de baas. Mooi om te zien.

Of je De Jong met Johan Cruijff kan vergelijken? Nee, die zijn niet te vergelijken. Johan was zo snel als water, was een aanvaller. De Jong is een middenvelder, die het spel van achteren naar voren brengt. Hij lijkt meer op Pirlo, die ook voor de verdediging speelde. De Jong overdreef tegen Real een keer. Niet slim, moet hij niet doen. Maar voor de rest… Alles wat goed, ziet er makkelijk uit.”

* Later op deze site meer van het interview dat Jan van Galen met Marco van Basten hield op de bijeenkomst van de Sociëteit Olympisch Stadion.