Peeper in actie tijdens zijn grote passie.

Van 8 tot en met 18 december in wordt in Marrakech, Marokko de wereldkampioen-schappen footgolf gehouden. ExProf Marcel Peeper (Haarlem, FC Twente, FC Groningen) is één van de kanshebbers op de wereldtitel.

Peeper zal deelnemen bij de senioren, de categorie voor 45 jaar en ouderen, waar rond de 100 inschrijvingen zijn. “Klaas Wijers, Herman van Eekeres en ik zijn serieuze kandidaten voor de wereldtitel,” aldus Peeper. “Het zou mooi zijn als we één, twee en drie worden. Liefst ik als eerste dan, haha. Ook twee Italianen en twee Amerikanen maken nog kans, maar tussen ons gaat het en dat is niet arrogant bedoeld, hoor. Ik heb er veel vertrouwen in. Ik speel de laatste tijd goed. Het voordeel is ook dat het toernooi over vier dagen gaat, dus je speelt vier keer achttien holes. Dus als je een keer een mindere dag hebt, is het nog te compenseren. Heb je maar één dag, dan wordt het een moeilijk verhaal.”

Twee jaar geleden deed Peeper al eens mee met de wereldkampioenschappen. Dat was in Argentinië. “Ik ben qua niveau gegroeid. Mijn traptechniek is verbeterd. Ik denk dat ik één van de beste trappen heb,” aldus de linkspoot, die in 1990 nog het Nederland elftal haalde. Realistisch: “Mijn putten kan nog wel beter, ik denk wel nog vijftien tot twintig procent. Klaas (Wijers, red.) heeft een betere puttechniek. Herman (Van Eekeres, red.) en ik zijn een beetje dezelfde fanatieke spelers. Als het bij ons een paar keer fout gaat, vliegen er wel wat vloekwoorden over de baan. Zal wellicht te maken hebben met onze achtergrond, dat we allebei prof zijn geweest. Kijk, het is een individuele sport, dus als je een hole verknalt, kan je alleen jezelf een boerenlul vinden, om het zo maar te zeggen.”

Marcel Peeper poserend in kleding van Fellows United.

Peeper vervolgt: “Onze sport lijkt zo makkelijk, maar je moet een goede trap hebben en gevoel hebben als je ‘m naar de put speelt. Kijk, een bal trappen kan iedereen wel, maar bij footgolf komt wel wat meer bij kijken. Zo moet je continue geconcentreerd blijven, ook bij een balletje van twee meter die er toch in moet. Eén misser kan net beslissen of je wel of geen wereldkampioen wordt.”

Tot slot: “We trainen natuurlijk geregeld. In Marrakech gaan we natuurlijk, voordat we van start gaan, de baan verkennen. Je moet weten hoe de baan loopt. Ik heb er wel eens gespeeld. Het is een mooie baan, al weet ik niet of hij nu voor het WK wat aangepast is. “En ja, ik voel me nog een amateur, ook al neem ik het allemaal zeer serieus. Je kan af en toe eens een prijsje winnen van 250 of 500 euro, maar dat is het dan ook wel. De kosten betaal je allemaal zelf, van de vliegreis tot je hotel en je inschrijfgeld. Ook gaat er een fysiotherapeut mee. Gelukkig hebben we inmiddels een sponsor (Office Cabling Systems), die het een en ander voor zijn rekening neemt.”