Column: Sonny Silooy

Het seizoen is voorbij. Ajax heeft het kampioenschap al aan het begin verloren door tegen kleine clubs thuis te veel punten te verspelen. Ik denk aan Willem II, Excelsior en Roda JC. Peter Bosz moest met dezelfde selectie als Frank de Boer in de beginfase veel rouleren: na drie maanden was de basis op bijna negen posities veranderd. Pas na de winterstop zette Ajax een heel goede serie neer, wat je ook terugzag in de Europa League. En Feyenoord? Ja, dat was voor mij de verrassing. Ze konden na de winterstop zelfs nog punten verspelen omdat ze toen al op een marge van acht, negen punten stonden.

Zo’n Europa League-finale kun je natuurlijk gewoon slecht spelen, maar ik vind het jammer dat ze zich zo hebben verkeken op de tactiek van Mourinho. Als je geen ruimte hebt, moet je natuurlijk wel snel aanpassingen maken. Dat gebeurde niet. Je zag de hele tijd Younes en Traoré naar binnen komen. En waarom werd Sánchez voor de kopduels niet op Fellaini gezet? Fellaini kon alles maar vrij doorkoppen. Ajax speelde niet het spelletje dat het kan spelen, en uiteindelijk zijn veel spelers onder de druk bezweken.

En dan het Nederlands elftal. Ik vond het heel vreemd dat de KNVB niet eens een plan had toen ze Danny Blind wegstuurden. In de pers, die dat dus ruikt, is de bond rond de beruchte persconferentie niet écht als lulletje rozenwater overgekomen, maar toch ook niet bepaald sterk. Wees transparant. Vertel het verhaal zoals het gebeurd is. Wees slim en ga altijd met minimaal twee mensen zitten als je een kandidaat-bondscoach benaderd. Dat is niet gebeurd. Nu vraag ik me nog altijd af wie de waarheid heeft gesproken. Maar goed, we moeten verder en de punten halen die je moet halen. Als je je na 2016 nu ook voor 2018 niet kwalificeert, is dat wel een heel slecht teken voor het Nederlandse voetbal. Klaar.

Inzet op de training voorafgaand Marokko – Nederland van afgelopen woensdag. Assistent-bondscoach Fred Grim geniet.

Het oefenduel tegen Marokko? Ik weet niet wat ik daarmee moet. Een leuk resultaat, maar niet meer dan dat. Is Fred Grim met Frans Hoek te licht nu Advocaat er nog niet is? Weet je, een coach is niet bepalend voor het resultaat, maar wel voor de poppetjes die worden opgesteld. De spelers bepalen uiteindelijk het resultaat. Maar waar praten we in godsnaam over? Luxemburg! Come on! Op de hoeveelste plaats van de wereldranglijst staan die gasten nu eigenlijk? Met onze kwaliteiten zou het niet moeten uitmaken wie je opstelt. ‘Luxemburg mag alleen maar aftrappen,’ zou Sjakie Wolfs, onze materiaalman van toen, zeggen.

Het zijn nu in totaal vier wedstrijden die je moet winnen en eentje die je gelijk moet spelen – Frankrijk uit – om alsnog het WK te halen. Ga nou niet er vanuit dat Frankrijk eventjes van Zweden wint, want de Fransen stellen misschien wel hun B-elftal op. Die willen Nederland misschien niet in de groepsfase hebben op het WK. Terugkomend op Advocaat vind ik het vooral heel raar dat hij er bij de eerste wedstrijden, richting zo’n belangrijke reeks, niet bij is.

Advocaat moet eerst maar eens polsen wat de spelers willen en goed afspraken maken. Laat ze maar bij hun club zien dat ze in vorm zijn. Wedstrijdritme is bepalend. Wij Nederlanders kunnen niet zomaar vanaf de bank in het veld komen. Daar hebben Italianen of Spanjaarden nooit last van. Het ontbreekt Nederlanders nog wel eens aan de wil om te winnen. Iedereen moet zich vol geven. We kunnen het halen, maar hoe gaan de spelers met de druk om? Advocaat moet aan de ervaren spelers, zoals Blind en Robben, de voorkeur geven. Iedereen moet naar die ervaren jongens luisteren, klaar.

De Ligt mag van mij ook spelen. Die speelde goed in de Europa League-finale. Tegen de Bulgaren was niet alleen hij, maar iedereen verantwoordelijk voor zijn twee missers. Dat heeft Blind de kop gekost. Maar stel Dost op, wel geflankeerd door twee man die hem bedienen. Niet Robben op rechts, want die draait alleen naar binnen. Zet hem dan op links. Verder Hoedt, De Vrij en Karsdorp in de verdediging. Op het middenveld misschien Sneijder, maar Klaassen sowieso, Wijnaldum, Strootman. Voorin Promes, Elia of Lens met Dost en Robben. Als keeper gaat het tussen Zoet en Cillissen. Voor de rest: alle neuzen dezelfde richting. Kwaliteit zat, maar ga voetballen zoals je moet voetballen. Alles moet voor die kwalificatie wijken. Klaar!

Zondagavond 4 juni: Nederland – Ivoorkust (De Kuip, 19.30, oefenwedstrijd).
Zaterdag 9 juni: Nederland – Luxemburg (De Kuip, 20.45 uur, WK-kwalificatie).