Michael Mols als fotograaf langs de lijn bij zijn club FC Utrecht

Er zijn fotografen die een aardig balletje kunnen trappen maar nooit op Eredivisie niveau hebben gespeeld. Maar hoe zit dat andersom? We namen een proef op de som en nodigden Michael Mols uit om naast onze fotografen de wedstrijd FC Utrecht – NAC in beeld te brengen. Met apparatuur van Pro Shots, dat dan weer wel. Het is lang geleden dat Mols een camera in handen. “Ik doe alles tegenwoordig met mijn iphone, geen idee wanneer ik voor het laatst een echte camera in handen had.”

Een bezoek aan de Galgenwaard levert een weerzien op met bekenden in de Domstad. Natuurlijk, Mols is tegenwoordig spitsentrainer in de jeugdopleiding van FC Utrecht maar het doet hem zichtbaar goed dat hij na achttien jaar (!) nog steeds herkend wordt door de harde kern op de Bunnik-side. Gevolg: talloze selfies met fans die met hem op de foto willen. Maar ho, ho, er moet wel gewerkt worden!

De focus was er bij deze foto nog niet helemaal bij Mols…

Mols: “Als voetballer hebben we geen idee waar jullie als fotografen mee te maken hebben achter de reclameborden. Inmiddels weet ik dat je met een open laptop in regenachtig weer constant bezig bent om je spullen goed te beschermen. Ook moet je als fotograaf inzicht hebben om te anticiperen waar de bal komt. Ik vind het lastiger dan gedacht, je moet het juiste moment hebben. Je staat er niet bij stil waar jullie mee te maken hebben.”

De ExProf vervolgt: “Toevallig was het dit keer nog redelijk weer, maar dat zal in de winter een stuk lastiger zijn. Ik mocht vandaag met twee verschillende camera’s werken. Die korte lens (70-200mm, red.) was makkelijker voor mij. Dan heb je nog een beetje overzicht. Die lange telelens is een stuk lastiger. Als ik voortaan een foto in de krant zie dan kijk ik er toch anders tegen aan. Ik merkte dat ik veel te vaak over de camera heen keek omdat ik de wedstrijd aan het volgen was als supporter, hahaha. Al met al vond ik het een hele leuke ervaring om mee te mogen maken.” De wedstrijd tegen NAC eindigde in 2-2.

* Met dank aan: Stanley Gontha van Pro Shots.