Hij was ‘onze’ keeper op twee WK’s, die van 1974 en die van 1978. Beide keren werden ‘we’ tweede. In 1974 was Duitsland ons de baas, twee jaar later bleken de Argentijnen beter. We hebben het over Jan Jongbloed, inmddels 77 jaar, maar nog altijd behoorlijk vitaal, zeker in de ‘bovenkamer’.

In de jeugd van VVA was Jongbloed nog linksbuiten, maar uiteindelijk kwam hij dus in het doel terecht. “Ik denk wel dat ik door mijn voetbalachtergrond gevormd ben. Ik duik niet graag, want als je moet duiken, moet je altijd weer opstaan. En ik ben altijd wel een beetje luie man geweest.”

Jongbloed kwam uit een lichting met heel goede keepers, met bekende namen als Van Beveren, Treytel, Doesburg en Stuy. Toch koos bondscoach Michels in 1974 voor Jongbloed als keeper tijdens het WK in Duitsland. Jongbloed: “Ik wist echt wel dat ik goed kon keepen anders was Michels een oen geweest als hij z’n slechtste keeper had opgesteld.” Op de foto staat hij voorafgaande de WK-wedstrijd van 1974 tegen Uruguay naast Rob Rensenbrink, Arie Haan en Johan Cruijff.

Zijn hoogtepunt als clubvoetballer, naast het landskampioenschap met DWS in 1964, beleefde Jongbloed ook in 1974. Met FC Amsterdam schakelde hij het befaamde Inter Milaan uit in de tweede ronde van de Europa Cup 3. Uit werd er met 2-1 gewonnen, in Amsterdam bleef het 0-0. Jongbloed: “We hadden ook een goede ploeg. We hadden jongens die niet bang waren voor de tegenstander. Het waren bijna allemaal Amsterdamse jongens en de Utrechtenaren hadden het hetzelfde karakter: die geven ook niet makkelijk op. Je had pas verloren als de 90 minuten voorbij waren. Dan moet je de spelers hebben die de nul vast kunnen houden én je moet een goede doelverdediger hebben. Toevallig was ik dat,” blikt hij terug op die wedstrijden.

De ‘meevoetballende’ keeper, die regelmatig buiten zijn eigen strafschopgebied kwam, brak als international een keepersrecord: 683 minuten zonder tegendoelpunt. Ook is hij nog steeds recordhouder voor wat betreft het aantal gespeelde wedstrijden in het betaalde voetbal (717). Een aanbod van Ajax om in 1974 naar die club te verhuizen sloeg hij af. Hij wilde zijn vrije visdag niet opofferen voor een extra trainingsdag.

Jongbloed was 45 jaar toen hij zijn profcarrière beëindigde, vanwege een hartinfarct tijdens het duel HFC Haarlem-Go Ahead Eagles. Tegenwoordig is hij nog steeds actief als jeugdtrainer. Ook is hij, samen met Rinus Israel, vaste gast bij het radioprogramma Sportcafé van presentator Leo Driessen, dat elke zaterdagmorgen op RTV Noord-Holland is te beluisteren.