Column Maarten Bax

“Hij is nog altijd dezelfde persoon, Glenn Helder. Laat dat duidelijk zijn. Jarenlang steunde hij allerlei goede doelen, stond hij open voor alles en nog wat. Zowat iedereen die zijn handje ophield, gaf hij geld. Zelfs aan wildvreemden. Hij gaf meer geld weg dan dat hij vergokte. En dat was veel, geloof me.

Het leven lacht Glenn Helder (en andersom!) weer toe.

Het is even wennen, maar Glenn Helder 2.0 is een stuk zakelijker geworden. Hij moest wel. Te veel mensen trokken aan zijn shirtje; iets dat sinds zijn verschillende tv-optredens alleen nog maar gekker werd. Nee, een zaakwaarnemer of zo heeft hij niet. Hij regelt zijn zaakjes zelf, kan ook goed een ‘nee’ verkopen. Aan goede doelen doet hij niet zomaar meer mee. Het zijn er zoveel, hij moet selecteren. Een interviewtje krijg je ook niet zo gemakkelijk meer, want wat heeft hij er nou uiteindelijk zelf aan? Een winkel openen? Doe hij graag, hoor, maar niet voor niks.

Maarten Bax en Glenn Helder (rechts)

Ruim tien jaar geleden raakte hij volledig aan lager wal. Hij sliep in een oude auto die je met twee draadjes startte, een periode waardoor hij (mede) hard zegt te zijn geworden. Tegenwoordig verdient hij goed, rijdt hij – in alle nederigheid – een mooie bus, heeft hij zelfs een kledingsponsor (My Brand) waar hij super trots op is, omdat hij weet waar hij vandaan komt, maar ook nu met zo’n groot merk – net zoals Luis Suárez – geassocieerd wordt. Voetballen doet de ExProf nog steeds; in de zaal bij een vriendenteam waarvan hem de naam ontschoten is, of onder andere met een RTL-sterrenelftal, oud-Sparta, de Ajax veteranen en FC De Rebellen. Liefhebber van het spelletje als hij nog steeds is, hoeft hij daar geen geld voor. Een geldvoetballer is hij niet.

Het geld dat hij met zijn zakelijk activiteiten ophaalt, is voor zijn zoontje – zoon inmiddels, want hij is zestien jaar oud – en zijn vriendin, waarbij een kleine op komst is. Glenn is eigenlijk heel goed bezig, is weer volledig ‘on track’. Groeven in zijn voorhoofd zie je (nog) niet. Voor zijn 51 jaar ziet hij er opvallend jong uit. ‘En ik eet of drink ook bijna geen rommel meer,’ klinkt het vrolijk en vastberaden. ‘Ik wil mijn fitheid weer terug. Kijk, want dit moet er ook nog af.’ Een ribbeltje van nog geen centimeter rond zijn middel is zichtbaar. Glenn, go on!”