Leo van Veen toen…

Leo van Veen is oud-profvoetballer van clubs als FC Utrecht, Ajax en de Los Angeles Aztecs. Na zijn carrière was de Ex-Prof trainer bij verschillende clubs over de hele wereld. Zo kwam Van Veen terecht in landen als Slowakije en Zuid-Afrika, maar ook in de Verenigde Arabische Emiraten, waar hij de gekste dingen meemaakte.

Na een periode als trainer in Nederland was het tijd om het ook als trainer in het buitenland te proberen. Van Veen tekende in Dubai bij subtopper Al-Nasr SC en daarmee ging er een compleet nieuwe wereld voor hem open. “Alles is nieuw als je begint. Je hebt in het begin geen idee hoe het voetbal daar is,” begint de Utrechter. “Je kent het niveau niet en je weet gewoon niet hoe het er aan toe gaat daar, dus dat is altijd even wennen. Voetbal is voetbal, maar de omstandigheden zijn gewoon anders.”

Dat de omstandigheden anders waren, bleek ook wel toen Van Veen daadwerkelijk aan de slag ging als trainer. “Eigenlijk moet je weten dat in Dubai het geloof voorop staat. We speelden met Al-Nasr SC op gegeven moment een wedstrijd in ons eigen stadion. Daar hadden we een kleine moskee, de plek waar iedereen naar toe ging in de rust om te bidden. Dan blijf je als Nederlander toch achter. Het duurde een half uur voordat de tweede helft kon beginnen. Ik heb nog nooit zo’n lange rust gehad tijdens de wedstrijd.”

Niet alleen in Dubai maakte hij bizarre dingen mee. Ook toen hij met zijn club op trainingskamp naar Nederland ging, bleek hoe groot het verschil is tussen de cultuur in Dubai en die van Nederland. “We trainden op Papendal en daar verbleven we ook de hele dag. Ik weet nog dat we na een training gingen lunchen en dat werd allemaal voor ons verzorgd. Er stond kip op het menu. Op het eerste gezicht lijkt daar niks mis mee, maar toen een aantal spelers een hap namen van de kip, bleek het toch niet naar wens te zijn. De kip was verkeerd bereid en bovendien zaten er verkeerde kruiden op. Iemand van de club vond dat niet kunnen en pleegde een telefoontje naar Dubai. Gevolg was dat er twee dagen later een Arabische kok in Papendal rondliep om speciaal voor ons eten te bereiden. Voor hen is dat geen probleem, want zij hebben geld zat, maar in Nederland is dat natuurlijk ondenkbaar.”

Leo van Veen nu…

“Het meest bizarre wat ik heb meegekregen in Dubai was niet zozeer voetbal gerelateerd. Nogmaals bleek dat geld nooit een rol speelt in de Emiraten. Mensen drinken allemaal melk, dus dat doen ze ook in Dubai. Alleen drinken ze daar voornamelijk geïmporteerde melk, omdat ze daar geen koeien hebben. Toen was er een slimmerd met een stuk grond die het idee had om een paar honderd koeien op te kopen. Hij zorgde voor een aantal hectaren aan gras om daar zijn koeien op kwijt te kunnen, zodat hij zijn eigen melk kon produceren. Dat verliep alleen anders dan gedacht, want die koeien gaven de helft aan hoeveelheid melk dan de koeien die hier in de regen en schaduw lopen. Hij had dus een oplossing bedacht, want hij liet zijn hele weiland overkappen met airconditioning erin. Zie je het al voor je? Een aantal hectaren overkapt met airco en dat speciaal om zijn eigen melk te kunnen produceren. Dat kostte hem liefst tientallen miljoenen voor een beetje melk. Nee, geld is totaal geen probleem in Dubai, haha.”