Leo Alkemade (39) is, behalve cabaretier, schrijver en acteur, – denk aan ‘Sluipschutters’ – een redelijke amateurvoetballer. Zo speelt hij af en toe met FC De Rebellen mee. Voor ExProfs.nl maakte hij zijn favoriete elftal bestaande uit ex-profvoetballers van over heel de wereld.

“Ik speel 3-4-3 in een Nederlandsche ruit,” is het eerste wat Alkemade aangeeft. Peter Schmeichel staat bij mij op de goal. Katachtige sprongen, meesterlijk reactievermogen en niemand anders kon een bal zo gemakkelijk met één hand uit de lucht plukken. Mijn jongste zoontje keept in de jeugdopleiding van Willem II. Ik laat heb regelmatig op Youtube de reddingen van Schmeichel zien ter inspiratie en plezier.

Als linker verdediger stel ik Paolo Maldini op. Een mooie speler en clubicoon van AC Milan. Ik houd van Italiaanse verdedigers. Ik sliep eind jaren ‘80 in het rood/zwarte Milanshirt.

Centraal in de defensie staat Ronald Koeman. Ik was altijd Ronald Koeman op de Brabantse trapveldjes, als een echte fan. Ik heb nog een foto uit zijn Barcelonatijd waarop hij schreef: ‘Leo, veel succes als voetballer’. Het heeft niet zo mogen zijn.

Rechter verdediger is Roberto Carlos. Eigenlijk een linksback, maar daar staat Paolo Maldini al. Als ik trainer zou zijn zou ik het wel aandurven met Roberto Carlos op rechts. Weergaloze trap.

Verhaal gaat door onder de graphic.

Op het middenveld zet ik Michael Laudrup op links. Een stylist. Op rechts kies ik voor Rivaldo ‘Kanon’ Verdedigende middenvelder is bij mij Pep Guardiola. Controlerend met voor hem op 10… uiteraard Johan Cruijff. Hij was de beste en mooiste speler uit de mondiale voetbalgeschiedenis.

En dat mijn voorhoede. Links voor: Georghe Hagi, de temperamentvolle technicus. Op rechts Bud Brocken. Deze man had de kwaliteiten die Ronaldo ook bezit. Hij was iets minder snel, maar compenseerde dat met een betere traptechniek! Een dienstbare teamspeler met een briljante voorzet.  Als spits kies ik voor Zlatan de Tovenaar. Niets meer en niets minder. En zo gewoon gebleven…

Trainer: Marinus Jacobus Hendricus Michels!”