Door Maarten Bax

Welkom bij Faja Lobi KDS valt er te lezen bij de ingang van de IKEA-parkeergarage in Utrecht. De naam van de club is al een vreemd, laat staan de weg naar de club zelf. Via de achterkant de uitgang van de garage nemend, val je dertig meter verder zowat in het kanaal. Geen veld te zien! Wat blijkt? Via de lift in de garage beland je, twee etages hoger, in de kantine van de club. En daarbuiten dus het veld, op het dak van de IKEA!

Romano Denneboom, die net een baan als zaakwaarnemer bij Players United heeft geaccepteerd, liet veel mooie acties zien.

Hier werd vrijdag de vijfde – of was het de vierde keer? – het Life After Football voetbalevenement georganiseerd. Organisator en ExProf Regi Blinker – hij is de tel even kwijt – is de gastheer. Overal lopen voetballers, bijna allen onbekend. Deze vertegenwoordigen de bedrijven die vandaag meedoen. Allen hebben een ExProf toegewezen gekregen. En zo zien we Henk Vos lopen, maar ook Winston Bogarde en de scheidsrechters Dick Jol en Ruud Bossen. Michael Mols, nog altijd zeer fit ogend, speelt met zijn horloge om. Martijn Meerdink verbaast zich dat de tegenstander van zijn team net aan het bier is gegaan. Het geeft het sfeertje weer van deze dag van ex-profvoetballers: lekker ballen, veel lachen en hopen dat je wint.

Derk Boerrigter, oud-RKC en -Ajax, is een opvallende verschijning. Is het niet vanwege de dag ervoor gemillimeterde haar, dan wel vanwege zijn fantastische acties en loopvermogen. Martijn Meerdink legt de ballen, vanaf links met zijn rechtervoet, nog blind voor de goal. Ali Boussaboun lijkt ook geen grammetje aangekomen, heeft hoogstens wat ruzie met de bal op het klevende kunstgras. Aron Winter? Tja, er zijn wat pondjes bijgekomen, maar is dan ook al wat ouder dan de gemiddelde ExProf vanmiddag. De oud-speler van Lazio en Inter speelt in een zwart/wit gestreepte shirtje van rivaal Juventus, althans, daar heeft het heel veel van weg.

Denny Landzaat – gehurkt midden – met zijn teammaten van de Media Markt.

Genieten is het. Het zonnetje schijnt, de ExProfs krijgen op dit niveau alle ruimte om mooie acties te maken. En als Glenn Helder, sokken nonchalant laag, pal voor het terras een vrije trap zonder blikken of blozen voor zichzelf opeist, kan de voetbalhumor niet uitblijven. “Dekken, jongens! Kijk uit nu! Bukken,” roept Denny Landzaat, de kersverse assistent-trainer van Feyenoord, vanaf het terras lachend. Helder blijkt niet zelfzuchtig, tikt de bal opzij, waarna een medespeler hem er in pegelt. Regi Blinker schreeuwt het uit: “Eindelijk overzicht.” Iedereen die het hoort lacht. O,ja, Faja Lobi betekent ‘vurige liefde’. Voor de bal hebben de ExProfs het nog allemaal.