Door Maarten Bax

Zijn schuur staat vol met hengels en ander visgerei. Achter in zijn auto liggen standaard twee of drie hengels, want ‘je weet nooit’. Kofi Mensah is zowat verslaafd aan vissen. Iets dat hij doet al vanaf zijn tiende…

De in Ghana geboren ExProf had op die leeftijd een hengel in handen, al was dat toen een simpele bamboestok. “Ik viste die dagen op voorns, van die kleine witvisjes. Hartstikke leuk.” Inmiddels noemt hij zichzelf een professional, al doet hij nooit aan wedstrijden mee. Karpers, snoeken, baars… “Elke vis behoeft zo zijn eigen tactiek om gevangen te worden.”

Op zijn achtste verhuisde hij naar Nederland. Met zijn familie gingen ze wonen in de Bijlmer. Een jaar later kreeg hij van zijn stiefvader zijn eerste echte hengel. “Je hebt overal slootjes, dus ik kon elke dag wel ergens gaan pielen, een beetje witvisjes vangen. Mensah werd die dagen door Ajax ontdekt, maar mocht nog geen lid worden. “Op mijn elfde heb ik de overstap pas gemaakt. We woonden inmiddels in Almere en Ajax had toen nog niet die busjes die de jeugdspelers van thuis ophaalden. Pas op mijn elfde was die service er.”

21 wedstrijden zou Mensah uiteindelijk voor de hoofdmacht uitkomen voordat hij werd verhuurd aan NAC. “Al die jaren ben ik blijven vissen. Het geeft me rust, ik kan dan gaan nadenken. Over een planning van een training of zo.” Mensah in inmiddels immers jeugdtrainer en wel van de B1 (de Onder 16, zoals dat tegenwoordig heet) bij Almere City.

“Eerst verklaarden ze me voor gek dat ik bijna elke dag aan het vissen ben, nu kijkt niemand er meer van op. Als ik in mijn auto rijd en ik zie een mooie plek, dan noteer ik dat. Of, als ik ook maar even tijd heb, dan haal ik mijn hengel uit mijn achterbak en ga ik even vissen. Heerlijk. Ik heb allerlei soorten hengels, van een vliegvis- tot een spin- en een twinkarper-hengel. Voor elke soort vis heb je een speciale hengel nodig. Zo moet je snoek of baars met een ultralighthengel vangen. Wil je niet vermoeid raken door het lange wachten tot je beet hebt, dan moet je wel zo’n lichte hebben.”

Voetballen doet de ExProf niet veel meer. Een tijdje kwam hij voor Lucky Ajax uit, maar “mijn knie hield het niet meer.” Heel sporadisch trapt Mensah nog een balletje. “Ik ben de feeling een beetje kwijt. Mijn hersenen denken nog als prof, maar mijn benen en lichaam zijn dat niet meer. Bij een rondootje met onze B1 merk ik dat al,” aldus de visverslaafde die zijn trainersdiploma TC 2 begin augustus in zijn bezit verwacht te hebben.

Op de FOTO onder: Mensah met een snoek van 5,5 kilo en 119 centimeter. De gevangen vissen worden door de ExProf na de weging en het meten altijd weer teruggezet.