Door: Michiel Zeegers

“Ik train elke ochtend. Ik ben vader van drie jonge kinderen. Mijn vrouw heeft een prachtige carrière. Dat houdt me jong en van de straat. Verder begeleid ik Hesdey Gerges nog, en af en toe wat jonge talenten.” Kickbokslegende Thom Harinck, inmiddels 73 jaar, heeft nog de uitstraling van een jonge God.

Harinck lacht hard en uitbundig. “Man, ik heb zo’n goed leven! Zes jaar lagere school, gaan varen, stuntman geweest en via mijn sport een wereldburger geworden. Ik word overal voor gevraagd, advies hier, advies daar. Kijk, ik ben recht voor zijn raap, dat waarderen mensen zo langzamerhand weer. Zeg gewoon waar het op staat! Op 4 juni ga ik weer de favela van Rio de Janeiro in, les geven aan die jongetjes en meisjes. Er gaat een filmploeg mee. Prima. Hoe meer we hier zien dat het aan de andere kant van de wereld echt overleven is, des te beter.”

Kickbokslegende Thom Harinck

Ooit, in 1972, mixte Harinck de technieken van het Engelse boksen met het Franse savate en het muay thai. Dit noemde dit Chakuriki, dat ‘ontleende kracht’ betekent. Het werd de nieuwe vechtstijl. “Ik zie weinig verschil tussen ex-profs in het kickboksen en ex-profs in het voetbal. Wat ze allemaal missen na hun carrière is applaus, de erkenning valt grotendeels weg. Daarnaast houdt hun verdienmodel op. Althans, als ze geld blijven uitgeven gebaseerd op hun levenswijze die ze gewend waren, gaat ze failliet, zoals iedereen dat zou overkomen. Vroeger namen die voetballers een sigarenzaak, maar dat is niet meer van deze tijd.”

Harinck vervolgt: “Er is wel een verschil in discipline. Kickboksers hebben veel meer te maken met weerstand en mijns inziens een groter incasseringsvermogen. Een voetballer kan op het veld nog wel eens verstoppertje spelen. Dan lost het team het wel op. Ik kijk graag naar Dirk Kuijt. Honderd procent aanwezig op het veld, een echte volksjongen, geen kapsones en op elke plek inzetbaar. Als ik kijk naar een vergelijkbare vechter die ik trainde, denk ik aan Peter Aerts.”

Er valt even een stilte. Harinck moet weer verder. Er komt zo een filmploeg van Studio Sport langs. The show must go on. Hij pakt me bij het afscheid nemen bij de arm. Weet je: “Een vechter doet het alleen, als je ‘versaagt’ ga je eraan.”

Net verschenen:

Thom Harinck en Julio Punch: ‘Godfather of Muay Thai in de West’.

Te verschijnen in september:

‘Vechter, Het verhaal van Thom Harinck’ – Menno de Galan.