Door: Koen van der Eijk

In zijn carrière speelde Kevin Hofland voor Fortuna Sittard, PSV, VFL Wolfsburg, Feyenoord en bij AEK Larnaca. Op Cyprus sloot hij in 2012 zijn loopbaan als speler af. Tegenwoordig traint hij de jongens van PSV onder 16 en heeft Hofland grote ambities op het trainersvlak. “Of ik misschien trainer wil worden bij een Eredivisieclub? Haal ‘misschien’ maar weg. Dat is mijn absoluut mijn doel.”

Het meest trots is de 38-jarige ExProf op het feit dat hij bij alle clubs waar hij gespeeld heeft, nog steeds met een goed gevoel langs kan gaan. “Ik heb bij iedere clubs zowel positieve als negatieve dingen meegemaakt, wat inherent aan voetbal is. Maar door altijd mezelf geweest te zijn, kan ik ook bij de clubs waar ik op een minder leuke manier weggegaan ben, met een goed gevoel langs komen. Dat vind ik heel belangrijk.”

Hij komt dan ook met enige regelmaat bij zijn oude clubs. “Mijn zoontje speelt bij Fortuna Sittard, dus daar sta ik vaak langs de lijn. Bij VFL Wolfsburg ben ik onlangs uitgenodigd voor een benefietwedstrijd, en met mijn zoontje ga ik af en toe naar een wedstrijdje van Feyenoord, waar hij fan van is.’

Missen doet Hofland het zelf op het veld staan niet. “Dat heeft misschien ook wel te maken met mijn enkelblessure die mij jaren achtervolgd heeft. Fysiek ging het op een gegeven moment gewoon echt niet meer. De maanden nadat ik gestopt ben heb ik het wel even moeilijk gehad met het feit dat ik op zo’n vervelende manier mijn carrière heb moeten beëindigen. Gelukkig was ik daar vrij snel overheen en ben ik het trainersvak ingerold.”

Hofland droeg van 2007 tot 2010 het shirt van Feyenoord.

Zo’n vier jaar geleden zou Kevin Hofland zijn ambitie op trainersvlak hebben omschreven als: ‘we zien wel’. Op dit moment ligt dat volledig anders. “In mijn laatste jaar bij Feyenoord (2009-2010, red.) ben ik de amateurs van Barendrecht gaan trainen, en dat beviel eigenlijk hartstikke goed. Toen ben ik ook mijn trainersdiploma’s gaan halen, maar nog steeds zonder de behoefte om terug te keren in het betaalde voetbal.”

Vlak voordat Hofland bij een amateurclub zou gaan tekenen om hoofdtrainer te worden, kwam PSV bij hem langs. “Daar heb ik een éénjarig contract getekend om te kijken of het zowel bij mij als bij de club zou bevallen. Binnen een paar maanden was het plezier zo groot waardoor ik nu ook de ambitie heb om op eigen benen te gaan staan en een profclub te gaan trainen.”

Bert van Marwijk liet Kevin Hofland debuteren in het betaalde voetbal bij Fortuna Sittard. Louis van Gaal haalde hem bij het Nederlands Elftal en ook grote namen als Eric Gerets, Klaus Augenthaler, Guus Hiddink, Mario Been en Gert-Jan Verbeek trainden Kevin Hofland. “Ik ben ontzettend blij dat ik met zulke trainers heb mogen werken. Dan voel ik mij echt vereerd dat ik daar onderdeel van heb mogen zijn. Natuurlijk neem ik zulke ervaringen ook mee nu ik zelf voor de groep sta, zo eerlijk moet ik zijn. Bij de ene trainer kunnen dat de technische aspecten wat meer zijn, en van de andere coach juist de menselijke kant die bij het trainerschap komt kijken.”