Nesu (rechts), samen met Dries Mertens, met wie hij bij FC Utrecht speelde.

De Roemeense ExProf Mihai Nesu heeft de FIFPro Merit Award gekregen, voor het werk dat hij verricht voor kinderen met een beperking. 

Bij deze prijs van de internationale spelersvakbond hoort een cheque van 25.000 dollar, ruim 21.000 euro. Nesu belandde zelf in 2011 in een rolstoel toen hij tijdens een training van zijn club FC Utrecht een nekwervel brak doordat een ploeggenoot (Alje Schut) op hem viel. De Roemeen hield daar een dwarslaesie aan over.

“Dit voelt als een kerstcadeau,” zei de Roemeen, nadat hij de cheque in ontvangst had genomen. De 34-jarige Nesu, die als aanvallende linksback een veelbelovende carrière tegemoet leek te gaan, kan alleen zijn rechterarm gebruiken. Hij heeft via de Mihai Nesu Foundation een revalidatiecentrum voor gehandicapte kinderen opgezet in de Roemeense plaats Oradea. Meer dan 130 kinderen hebben daar al therapie gehad.

“Als je in Roemenië gehandicapt bent, is er niets voor je,” zei Nesu. “Wij proberen iedere dag kinderen een beter leven en betere gezondheid te geven. Dit bedrag is bijna een kwart van ons jaarlijkse budget, dat geeft ons de kans aanzienlijk meer kinderen te helpen.”