Door Quiten Lindenbergh

De keeper die Edwin van de Sar indertijd bij Ajax had moeten opvolgen, zal bij velen een onbekende zijn. Zijn naam? Serge van den Ban. De in Haarlem geboren goalie stond onder de lat bij het hoogste jeugdteam van Ajax in het seizoen ‘97-’98, het team dat Feyenoord met 11-3 en PSV met 0-8 versloeg, de zogeheten ‘Golden Boys’.

Van deze lichting  haalde uiteindelijk – verrassend genoeg – alleen Andy van de Meijde het eerste elftal van Ajax. Van den Ban schopte het tot Arsenal al was dat als keeperstrainer. Op dit moment traint de Golden Boy de doelmannen bij Almere City, de club die op koers ligt om te promoveren naar de Eredivisie.

Van den Ban maakte als keeperstrainer afgelopen zomer de overstap van RKC naar Almere City. De jongste club in het betaald voetbal zit op dit moment in het laatste jaar van het zelf opgestelde vijfjarenplan om te promoveren. Van den Ban verwacht niet alleen te promoveren, ook denkt hij op lange termijn zich met Almere te kunnen handhaven in de Eredivisie. ‘Ik had ook de optie om bij RKC te blijven afgelopen jaar, maar toen Almere City belde en de plannen voorlegde was ik erg onder de indruk.’ De ExProf merkte dat er een relaxte sfeer hing rond de club: ‘Het heeft ons misschien af en toe meegezeten, maar we hebben in de eerste seizoenshelft ook gezien dat we als team niet snel in paniek raken, wanneer we een keer verloren.

Drie jaar werkte Van den Ban bij Arsenal: ‘Een fantastische periode.’

De oud-keeper is sinds begin dit seizoen ook assistent-trainer geworden van tweedeklasser HBC uit Heemstede. Zijn ambities liggen echter bij het keepers trainen. Hij haalde in 2014 zijn diploma Keepercoach Pro, wat vergelijkbaar is met hoofdtrainer betaald voetbal. Dit diploma is vreemd genoeg nog niet nodig in Nederland en je kan gewoon zonder enkele papieren op de bank zitten. De Haarlemmer denkt hier het zijne over: ‘Ik vind dat de KNVB hier wel wat aan mag doen. Als hoofdtrainer moet je weet ik wat hoeveel veel jaar studeren om uiteindelijk je papieren te halen, maar als keepertrainer kan je zonder opleiding zo beginnen. Het lijkt wel of keepers niet serieus worden genomen en dat verklaart misschien waarom er in Nederland niet zo veel goede keepers rondlopen.’

Voordat Van den Ban aan de slag ging bij RKC was hij keeperstrainer in de jeugd en niet bij de minste clubs: Arsenal, Ajax, AZ, FC Utrecht, maar ook bij het Nederlands elftal. De Golden Boy vond het fantastisch om te zien dat jonge keepers zich ontwikkelden aan de hand van zijn trainingen. Bij het eerste elftal gaat het bij de keepers toch meer om het resultaat, Van den Ban hierover: ‘Soms wil ik met een keeper zijn verkeerde been oefenen, maar dan wordt mij verteld dat ik tijdens de training aandacht moet besteden aan voorzetten omdat de komende tegenstander daar bekend om staat. Dit is begrijpelijk, maar wel jammer en soms mis ik het om de hele week bezig te zijn met het ontwikkelen van keepers. Sinds twee jaar ben ik dan ook mijn eigen voetbalschool begonnen voor keepers: SvdB Coaching. Helaas ligt dit tijdelijk even stil door de coronamaatregelen.’

Van den Ban heeft overigens nog ambities genoeg en zou graag bij een internationale topclub keeperstrainer willen worden. Of dit gaat lukken weet nog niemand. Waarom alleen Andy van der Meijde bij een internationale topclub heeft gespeeld uit de superlichting van Ajax, is terug te lezen in in november uitgekomen boek ‘De Golden Boys, het verloren team van Ajax’, waarvan nu al de tweede druk uit is. Zie de homepage voor meer informatie.