Dennis Gentenaar

Door Maarten Bax

Keeper Dennis Gentenaar had een mooie staat van dienst, met clubs als N.E.C., Ajax, Borussia Dortmund, VVV en Almere City – maar toen hij stopte als proefvoetballer, wist hij net als veel van zijn collega’s ook niet meteen waar hij het zoeken moest. Nog geen drie jaar later heeft hij zijn zaken alweer goed voor elkaar. 

Het is inmiddels alweer vijf jaar geleden dat de in Nijmegen geboren keeper een punt achter zijn loopbaan zette. “Pas als je gestopt bent, ga je een beetje om je heen kijken. Tijdens mijn voetbaltijd had ik dat nooit gedaan. Je leeft met de dag, van training naar training en van wedstrijd naar wedstrijd. En dan sta je opeens met lege handen. Ja, ik had natuurlijk best wel wat verdiend, maar het is niet zo dat ik helemaal niks meer hoefde te doen. Dat denkt iedereen altijd maar. Bij Ajax en Dortmund was ik tweede keeper. Bij Dortmund verdiende ik echt niet zoveel beter dan bij N.E.C.. De club had honderd miljoen schuld. Vier jaar achter elkaar hadden ze geen Champions League gespeeld, terwijl het bestuur dat wel had begroot. Nee, in het begin was het een hengeltje werpen in de Amstel, daar waar ik nu vlakbij woon.”

Inmiddels is Gentenaar (43) al weer aardig onder de pannen. Samen met zijn vrouw Mariza heeft hij de modezaak Maschinka, in hun woonplaats Ouderkerk aan de Amstel. Daarnaast runt hij met oud-teamgenoot Stan Bijl de keepersschool ‘Train like a pro’, met vestigingen in datzelfde Ouderkerk en in Beuningen. En sinds kort heeft hij daarnaast een vrij unieke hobby: het maken van eikenhouten boomstamtafels! “Dat kwam via mijn schoonvader gekomen. Die is klusser, zit in de bouw. Ik heb me een beetje laten informeren en heb toen in onze winkel zo’n boomstamblad neergezet. Daar kregen we veel vragen over. Toen ben ik gewoon begonnen. Bij houthandels moet je de juiste bladen vinden. Die schuur ik, en later zet ik er stalen poten onder. Maar het vooral een leuke hobby, hoor. Lekker je hoofd leegmaken.”

Het maken van boomstamtafels is de nieuwe passie van oud-keeper Gentenaar.

Het liefst zou Gentenaar volledig in het voetbal terugkeren. “Iets als scout of zaakwaarnemer. Ik houd ervan spelers te observeren. Mijn zoons, natuurlijk, maar ik bekijk ook talenten in andere wedstrijden.” Zelf voetballen doet hij nauwelijks meer. Zijn lidmaatschap bij de plaatselijke voetbalclub heeft hij twee jaar geleden opgezegd. “Geen tijd.” Mooie herinneringen heeft hij des te meer. Zoals dat jaar bij Dortmund, waar alleen al 26.000 fanatieke aanhangers de tribune achter het doel bevolkten. “En bij N.E.C. hadden we tussen 2000 en 2005 een unieke groep. De sfeer was hartstikke goed. Schuurman, Van Rijswijk, Ax, Leiwakabessy, Wielaart…” Bij Ajax kende het team juist veel wisselingen. “Ik wist goed met mijn rol als reservekeeper om te gaan en kon ook enorm lachen met Maarten Stekelenburg, die toen de eerste keeper was.” De eindeloze reeks aan blessures, vooral in zijn nadagen bij VVV, vergeet hij liever. “Daarvoor waren al die jaren in het betaald voetbal te mooi.”