Mossaoui in 2008, toen nog met lang(er) haar en uitkomend voor Excelsior. FOTO: Pro Shots.

Door Maarten Bax

“Gefrustreerd? Totaal niet. Ja, in het begin had ik wel even moeilijk, maar je wordt ouder, hè?” Aan het woord: Karim Mossaoui, ExProf van Fortuna Sittard, Excelsior en Helmond Sport. Hij kan vrijdagavond (24 aug.) opnieuw gekroond worden tot beste speler van het Eredivisie Zaalvoetbal. “Dat zou heel mooi wezen.”

Maar eerst moet Mossaoui (30) vrijdagavond aan de bak. Dan speelt de geboren Rotterdammer voor landskampioen Hovocubo de Supercup tegen FC Eindhoven. “Een hele sterke ploeg. Het zal een mooie, maar een moeilijke wedstrijd worden.” De ploeg uit Zwaag pakte het afgelopen seizoen de dubbel. “Na al die wedstrijden in de zaal mocht dat wel eens. Het waren mijn eerste prijzen.”

Op het veld speelde Mossaoui bij elkaar nog geen 50 wedstrijden. “Of ik het niet gemaakt heb? Nee, ik heb het niet gemaakt. Dat durf ik best te zeggen, anders had ik er nog wel gespeeld. Ik heb er gewoon niet alles uit gehaald. Je hebt te maken met bestuurders, trainers, zaakwaarnemers… Ik ga geen namen noemen, maar ik ken genoeg voetballers die heel goed zijn en toch niet echt de kans kregen. Zelf heb ik domme keuzes gemaakt, nooit echte begeleiding gehad. Bij Excelsior was, met alle respect, het niveau ook niet echt denderend. Het was niet zoals bij bijvoorbeeld AZ of FC Utrecht geregeld. Dan ga je keuzes maken. Ik ben toen in Bulgarije (bij Etar Veliko Tarnovo, red.) gaan voetballen. Aanvankelijk zag het er allemaal top uit, maar na maanden niet betaald te zijn geweest, ben ik weer teruggekomen.”

Bij Helmond Sport liep het vervolgens ook niet op rolletjes. Mossaoui: “Ik kreeg een contract op amateurbasis. Pas als ik vijf wedstrijden zou hebben gespeeld, zou ik een profcontract krijgen. Ik ben altijd op drie, vier wedstrijden blijven steken. Tja… Bovendien deed mijn concurrent het goed in die periode, dat de Bulgaren niet direct mijn overschrijving goedkeurden. Maar nogmaals, terugkijkend ben ik echt niet gefrustreerd of boos. Het is zoals het is. Ik ben trots alles meegemaakt te hebben, trots als ik de jongens met wie ik samengespeeld heb op de tv zie. En jonge jongens vertel ik op mijn clinics wat ze hiervan kunnen leren.”

Mossaoui over het zaalvoetbal: “Het klinkt misschien raar, maar het plezier spat er gewoon van af. Het lijkt op mijn tijd toen ik met vrienden bij de amateurs voetbalde. En ja, dan ga je ook beter spelen. Het spelletje is natuurlijk heel anders dan veldvoetbal, maar ook leuker om te zien en te spelen. Na een jaar bij TPP gevoetbald te hebben, werd ik al uitgenodigd voor het Nederlands team en speelde ik in 2014 op het EK. Al zeg ik het zelf, ik heb het toen heel goed gedaan. Sander van Dijk, de coach van Hovocubo, deed vervolgens twee jaar zijn best mij over te halen om voor ‘Hovo’ te komen spelen. Uiteindelijk zijn we eruit gekomen. En ja, dat resulteerde onder andere in de dubbel in 2017-2018 en de prijs voor beste speler in 2016-2017. Vrijdagavond hoop ik, van de drie kandidaten, dus opnieuw te worden verkozen tot beste speler.”

De Supercup wordt vrijdagavond om 20.30 uur in Sportcentrum Vredehof te Hoorn gespeeld. Volgende week neemt Hovocubo deel aan de voorronde van de Champions League. De wedstrijden worden in Litouwen gespeeld. Meer op www.Eredivisie-Zaalvoetbal.nl.