Door Marius Brugman

Julian Emanuelson speelde onlangs mee bij de Haarlem Legends. Tussen 1996 en 1999 kwam hij drie jaar voor HFC Haarlem uit. FOTO: Eye4Sports.

De naam Emanuelson klinkt iedere voetballiefhebber bekend in de oren. Maar de meeste zullen niet meteen aan Julian Emanuelson denken. Julian, de oudere broer van Urby, speelde enkele jaren betaald voetbal en is tegenwoordig de zaakwaarnemer van Urby. Een leven zonder het voetbal is voor hem ondenkbaar.

Julian Emanuelson is een voetbaldier pur sang, kan geen dag zonder het spelletje met de bal en is opgegroeid in een echte voetbalfamilie. Zijn vader Errol voetbalde voor SV Robin Hood op het hoogste niveau in Suriname, en kwam uit voor Sint-Niklaas in België. Urby Emanuelson, zijn jongere broer, speelde onder andere voor Ajax en AC Milan, heeft zeventien interlands achter zijn naam staan, en voetbalt tegenwoordig bij Sheffield Wednesday in Engeland. Julians neef Jean-Paul Boëtius beleefde zijn doorbraak bij Feyenoord en speelde afgelopen seizoen voor KRC Genk. Zelf voetbalde Julian van zijn twaalfde tot zijn negentiende jaar in de jeugdopleiding van Ajax waar hij uiteindelijk niet wist door te breken. “Naarmate het eerste elftal dichtbij komt, wordt het steeds moeilijker om als speler door te breken. Ik had pech dat ik in een sterke lichting zat met jongens als Kiki Musampa, Mario Melchiot, Kofi Mensah en Nordin Wooter.”

Na zijn tijd bij Ajax voetbalde Emanuelson voor Haarlem in de eerste divisie en maakte hij vervolgens de overstap naar de amateurs van USV Holland om daarna nog eenmaal in te gaan op een aanbieding van het Oostenrijkse FC Lustenau 07. Daarmee eindigde de profcarrière van Emanuelson al hij bleef actief in de voetbalwereld. Hij vond een goede combinatie tussen het voetbal en het normale werkleven. Tussen 2000 en 2010 speelde de in Suriname geboren ex-voetballer op het hoogste amateurniveau in Nederland en combineerde dat met een banen bij verschillende werkgevers waaronder PTT Post en UPS. “Ik heb altijd werk gezocht met flexibele werktijden zodat ik werk en voetbal goed kon combineren. Destijds hadden de amateurclubs nog genoeg geld en was er nog geen crisis. Met werk en voetbal samen kon ik leuk verdienen. Die combinatie beviel mij wel.”

Urby Emanuelson spelend voor Oranje.

Ondanks dat Emanuelson al ruim tien jaar niet meer op het hoogste amateurniveau voetbalt, blijft hij verbonden aan de voetbalwereld. Hij geniet van de carrière van zijn broertje Urby. “Juist omdat mijn eigen carrière niet echt geslaagd is, vind ik het leuk om zijn carrière nu mee te maken. En in het amateurvoetbal heb ik juist wél naam gemaakt. Zo zie ik beide kanten van de medaille. Ik ben blij dat ik beide kanten parallel aan elkaar kan zien. Ook ben ik Urby’s zaakwaarnemer. Na zijn carrière willen we samen een zaakwaarnemerskantoor beginnen. Ik wil jonge jongens begeleiden en helpen om de goede keuzes te maken in hun carrières.”

Naast zijn werk als zaakwaarnemer is de Emanuelson ook regelmatig te vinden bij de amateurclub Zeeburgia waar zijn zoon en dochter voetballen. Daar heeft hij een team onder zijn hoede. “Ik doe dat op vrijwillige basis. Er wordt wel eens gedacht dat ik daar als een soort van scout van Ajax rondloop, maar dat is niet waar. Ik ben daar om alleen om mijn eigen ervaringen over te brengen op de jeugd. En zo kan ik ze helpen om het maximale uit hun carrière te halen.”