Art Rooijakkers (43) is televisiepresentator, onder andere van ‘Helden van de Wildernis’ en Wie is de Mol?’ Ook hij staat in het net verschenen boek ‘Cruijff, 14, bijzondere ontmoetingen met het fenomeen.’

‘Toen ik net als freelance verslaggever in de weekenden begonnen was bij de Amsterdamse tv-zender AT5, was mijn eerste opdracht de intocht van Sinterklaas. Dat de golven van de boot over onze dure camera vlogen, was geen al te beste binnenkomer.

Een paar weken later was er het welbekende Amsterdamse Straatvoetbal Kampioenschap op de Dam, een toernooi waar ook de Cruyff Foundation bij aangesloten is. IJverig was ik eerst even in de archieven van AT5 gedoken om te kijken wat er in het verleden over dit kampioenschap was uitgezonden. Ik merkte snel dat al die items er een beetje hetzelfde uitzagen: sfeerbeelden, quoteje vader, quoteje kind, quoteje Cruijff en dan nog wat sfeerbeelden van de Dam. Ik besloot het eens helemaal anders te doen door allerlei soundbites, korte geluidsfragmenten, te gaan verzamelen. Ik wilde de omroeper, een vader die aanmoedigde, kinderen die hun blijdschap uitschreeuwden enzovoorts. Dat leek me leuk en weer eens wat anders.

Enfin, het filmen van al dit gebeuren op de Dam ging die dag eigenlijk soepel; mijn cameraman en ik zaten al vrij snel in een lekkere flow. Toen we op een gegeven moment onze spullen in gingen pakken om weer terug te keren naar de redactie, tikte iemand mij op mijn schouder. Het was Cruijff. Of ik van AT5 was en niet nog een interviewtje van hem nodig had. Hij moest namelijk zo weg. En nee, dat had ik niet. Ik had al genoeg mooie beelden en ik was eigenlijk best tevreden zo.

Eenmaal terug op de redactie zag de eindredacteur, na het item gemonteerd gezien te hebben, dat het best mooi was geworden. Het was inderdaad weer eens wat anders. Maar hij vroeg me ook: ‘Doe je het interview met Cruijff apart?’ Toen ik hem vertelde dat ik Cruijff niet geïnterviewd had, zelfs nadat hij me aangesproken had, liep de eindredacteur helemaal rood aan. ‘Ben je helemaal gek geworden?’ Hoe had ik het in mijn hoofd gehaald de God van Amsterdam niet te interviewen? Ik werd direct geschorst. Die maandag moest ik me bij de hoofdredacteur melden. Gelukkig liep alles met een sisser af, maar ik realiseerde me dat mijn journalistieke carrière bijna in de knop gebroken was.’

  • Het boek ‘Cruijff, 14, bijzondere ontmoetingen met het fenomeen’ bevat bijna 100 van dit soort bijzondere verhalen. Het is nog uitsluitend te bestellen via www.eye4sports.nl.