Hij is al weer voor het derde seizoen fysiektrainer bij ADO Den Haag. John Nieuwenburg, ExProf van onder andere Sparta, Ajax, FC Dordrecht, Helmond Sport en Haarlem, vertelt over zijn nieuwe passie.

Nieuwenburg (40) komt dan wel uit Den Haag, maar heeft nooit bij ADO Den Haag gevoetbald. Nu, als fysiektrainer, is hij dagelijks bij de club te vinden. Tot zijn taken behoort ook de warming-up van het eerste bij de wedstrijden, zowel uit als thuis. Kortom: Nieuwnburg is weer volledig bij het betaald voetbal betrokken.

Zijn interesse voor het fysieke van de mens komt voort uit zijn eigen blessureleed en revalidatieperiodes. Zijn knieën waren regelmatig de oorzaak van een terugslag in zijn sportieve loopbaan. Bij de revalidatietherapie op het bondscentrum in Zeist ontstond zijn interesse. “Nadat ik in 2010 stopte, kwam ik bij de amateurs van Scheveningen terecht. Edwin Coret, die daar de fysio was, zocht op een gegeven moment iemand die hij intern tot fysiektrainer op kon leiden. Daar had ik wel oren naar. Na stage te hebben gelopen en cursussen te hebben gevolgd, ben ik begonnen.”

Nieuwenburg voelt zich helemaal thuis in zijn nieuwe baan. Hij is bij het vlaggenschip van ADO Den Haag bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de krachtraining, periodisering, herstel en metingen. Ook bemoeit hij zich met het GPS-systeem dat ‘zijn jongens’ bij trainingen en wedstrijden dragen. “Er zit dan bij iedereen een ‘tracker’ in je hesje achterop je rug. Zo kan je doelen checken. Bij wedstrijden bijvoorbeeld of er verval is en hoe dat kan. Of andersom: iemand heeft door op een andere plek te hebben gespeeld, veel meer gesprint. In de rest van de week kan je daar dan op de training mee rekening houden.”

Er is in die kleine tien jaar tijd, sinds Nieuwenburg gestopt is, veel veranderd. “Bij Ajax en Sparta had je in mijn tijd weinig van dit soort fysieke aandacht. In 2000 (zijn periode bij Ajax, red.) deden we wel wat kracht, maar pas bij KNVB leerde ik squatten. Of mijn carrière langer had geduurd met alles wat ik nu weet? Zeker, maar het is niet anders.”