Zoals bekend houden veel voetballers, ook ExProfs, van een balletje slaan op de golfbaan.
John Bosman, oud-voetballer van onder meer FC Twente, Ajax, PSV en AZ, haalt elke zomer ook zijn clubs uit het vet. Samen met ExProfs-hoofdredacteur Maarten Bax liep hij een rondje.

John Bosman in actie voor de oud-internationals. FOTO: Pro Shots.

“Ja, het is zeker lang geleden,” beaamt Bosman, zodra we op de baan in Abcoude staan. “We hebben natuurlijk een slechte winter gehad. Dus de laatste keer dat ik op de baan heb gestaan, was, denk ik, in oktober.” Twee minuten na een paar ‘droge’ slagen, swingt Bosman de bal ouderwets weg… De eerste par is weldra een feit. Bosman is zo’n typische voetballer, die ook veel aanleg voor andere balspelen heeft.

Al tijdens zijn voetballoopbaan speelde de Amstelvener golf. “Ik kwam met golf in aanraking toen ik onder trainer Bobby Robson bij PSV voetbalde. Die had het meegenomen uit Engeland en nodigde ons uit om een keer mee te gaan spelen. Toen is een aantal spelers mee gegaan waaronder ik. Ik dacht altijd dat het een heel makkelijk spel was. Dus, zo van, die bal sla ik wel even weg. Maar de eerste paar keer sla je over de bal heen en dan denk je ‘Wat is dit nou?’ Topsporters willen echter alles goed kunnen, dus ben ik veel gaan oefenen. Dan gaat het steeds beter en krijg je er ook steeds meer aardigheid in.”

De ExProf zat een paar jaar op handicap elf, oftewel: hij was een hele goede golfer. Wil hij nog een lagere handicap krijgen dan moet hij meer trainen. “En dat schiet er een beetje in bij mij,” realiseert hij zich. “Marco van Basten heeft handicap vier, geloof ik. Maar die speelde dan ook heel veel. Frank en Ronald de Boer zijn ook goed. Ik heb wel eens gespeeld met Ronald Waterreus. Heel fanatiek. Ik speel nog wel eens met Max Huiberts (oud-AZ speler, red.), die ook een fanatiek golfer is en ongeveer dezelfde handicap als ik heeft. Als we een paar uurtjes vrij zijn, lopen we even een rondje. Zetten we er wat geld op. Blijf je scherp.”

John Bosman slaat geregeld een balletje en doet dat zeer verdienstelijk.

“Het moeilijke van golf is,” zo vervolgt Bosman nadat hij zijn zoveelste mooie slag heeft geslagen, “dat je bij elke slag weer opnieuw moet concentreren, Je moet weer goed staan, goed oplijnen, de juiste clubkeuze maken… Doen wat je moet doen. En ook als je een paar goede ballen slaat, kan de volgende bal weer helemaal mis gaan. Het mooiste is dat je, als je ergens heen wilt slaan en je je bal ook daar ziet landen. Dat geeft een ‘kick’.”

“Of je mij nog eens op de US Open ziet verschijnen? Ha, ha… Ja, om te kijken. Nee, ik kijk wel veel golf op de tv. Ik vind het jammer dat Tiger Woods uit het circuit is verdwenen. Hij was een fenomeen. Golf is een mentaal spelletje, maar negen van de tien finales won hij. Dus, Tiger, vrouwen aan de kant, ballen weer op het veld. Ik hoop dat het hem helpt om weer ouderwets te spelen…” Waarna Bosman nog even de bal op zijn club een stuk of tien keer hooguit, om hem vervolgens achteloos ‘dood’ in zijn nek te leggen.