Maarten Bax

Column Maarten Bax

Zondag kwam ik hem weer eens tegen, John Bosman, voormalig spits van onder meer FC Twente, PSV, Ajax, AZ, Anderlecht en het Nederlands elftal. Met zijn vrouw was hij op weg naar de Amsterdam marathon. Een vriend van hun deed mee aan het loopevenement.

“Kijk,” liet Bosmans vrouw zien, “met deze App kun je precies zien waar hij loopt. Mooi, hè? En je kan ook precies zien hoe laat hij aan de finish komt.” John was intussen een bakkie koffie voor de twee aan het halen. Even een leuke tussenstop op weg met het fietsie naar het Olympisch Stadion, het eindpunt van de 42 kilometer lange loop.

Sinds 2011 is Bosman (zie foto onder) in dienst van Ajax. Na scout te zijn geweest bij AZ, werd hij in Amsterdam spitsentrainer, als opvolger van Yannis Anastasiou, de Griek die ooit ook voor Ajax uitkwam. Hij werd gepolst door Wim Jonk, inmiddels al lang van het talentencomplex De Toekomst verdwenen. Ronald de Boer, Simon Tahamata, Dick Schoenaker, Sonny Silooy, Johnny Heitinga en zo nog wel een handje of twee van ExProfs, die lopen nog wél bij Ajax rond.

Balletje aannemen, gelijk voor de rechter voet leggen. Hard inspelen op z’n goede been, voor de man. Stapje links, stapje rechts. Over de bal heen kijken. “Messi weet precies waar die bal ligt, hoor. Die kijkt echt niet naar die bal.” Het gaat om de details waarop Bosman moet toezien. Je hoort de naam van Johan Cruijff nog altijd zingen in Amsterdam-Zuid Oost. Cruijff, onder wie Bosman twee tot drie jaar voetbalde, eiste alles van hem. Vooral concentratie. Bosman moest voor elke bal gaan. Zo niet dan werd ‘de meester’ gek. “Hij zag gelijk aan me als ik niet scherp was. Dan schreeuwde hij dat over het veld. Dan dacht ik: ‘Daar heb je hem weer’. Ik werd er gek van. Je ging twijfelen aan jezelf, maar hij kreeg mij niet klein. En dat was natuurlijk ook zijn bedoeling. Het hielp je. Topvoetbal is hard, je staat onder constante druk.”

Koppen. Het was de specialiteit van Bosman, bijgenaamd ‘De Giraffe’ vanwege zijn lange nek, die overal bovenuit stak en ongelooflijk veel doelpunten opleverde. Hij kan er eindeloos over verhalen, al hoeft dat van hem niet zo. Terugkijken op zijn lange sportieve loopbaan, doet de immer sympathieke Bosman niet zo makkelijk. Dat is geweest. Deze dagen pakt hij liever met zijn vrouw even het fietssie om naar een vriend te gaan kijken.

* Maarten Bax is sinds 1986 sportjournalist, schrijver van sportboeken en hoofdredacteur van ExProfs.nl