Jeroen Verhoeven in het tenue van de Golden Boys, waarvoor hij regelmatig wedstrijden voor het goede doel van de FUN Foundation speelt.

‘80% van het profvoetbal is niet leuk, maar de andere 20% onthoud je’

Doelman Jeroen Verhoeven heeft zijn kicksen al eventjes aan de wilgen hangen. Met clubs als Ajax en FC Utrecht op zijn CV kunnen we toch spreken van een mooie carrière. Hij werd kampioen met FC Volendam, won maar liefst twee keer met Ajax de landstitel en hij heeft ook minuten in de Europa League mogen maken tegen clubs als Anderlecht en Spartak Moskou. Een carrière waar Verhoeven tevreden over mag zijn.

1. Wat was jouw jeugdidool?

Ik had niet echt een idool vroeger. Maar als ik een keeper moet uitkiezen die ik echt geweldig vond was dat Peter Schmeichel van Manchester United.

2. Favoriete gestopte voetballer?

Er zijn zoveel goede voetballers gestopt. Als je er eentje moet uit kiezen is deze keuze makkelijk gemaakt Johan Cruijff natuurlijk. Ik bedoel, verdere uitleg lijkt mij niet nodig.

3. Favoriete hedendaagse voetballer?

Als ik dan 1 moet kiezen zeg ik Lionel Messi. Zo’n lange tijd op zo’n hoog niveau presteren is natuurlijk geweldig.

4. Beste elftal ooit?

Voor Nederlandse begrippen het elftal van Ajax dat de Champions League pakte. Dat is toch een hele bijzondere prestatie geweest.

5. Meest bewonderenswaardige ploeggenoot?

Nou ja, dat is een moeilijke vraag. Als je zou vragen naar de beste ploeggenoot, zou dat Luis Suarez zijn. Dat is een echte winnaar en dat was duidelijk te zien. Op de trainingen en tijdens de wedstrijden deed hij er alles aan om te winnen, terwijl het buiten het veld een hele lieve jongen is.

6. Favoriet stadion?

De Kuip in Rotterdam.

7. Favoriete voetbalmoment?

Ik heb twee favoriete momenten die ik wil noemen. Het kampioenschap van FC Volendam is een moment dat me altijd zal bijblijven. Daarnaast was de 30e landstitel met Ajax winnen een bijzonder moment. Tegen nummer twee, FC Twente, in de allerlaatste wedstrijd van het seizoen winnen, is natuurlijk onvergetelijk.

8. Slechtste voetbalmoment?

Als keeper heb je er meerdere. Zo is het leven van een keeper nou eenmaal. Ik zeg altijd: ‘Je bent net zo goed als je laatste wedstrijd’. Natuurlijk heb ik ook mindere momenten gehad, want dat heeft elke keeper. Na een blunder wordt je ook helemaal afgebrand in de media en dat zijn de slechte voetbalmomenten voor een voetballer.

Zeljko Petrovic

9. Mooiste anekdote?

De mooiste is eigenlijk een zin, namelijk: ‘80% van het profvoetbal is niet leuk, maar de andere 20% onthoud je’. Deze uitspraak is van Zeljko Petrovic. Hij deed deze uitspraak in de tijd dat ik als 18-jarig keepertje bij RKC speelde. Ik weet nog dat hij dit in de kleedkamer zei en sindsdien is dit me altijd bijgebleven. Het is in zekere zin namelijk ook echt waar. Als profvoetballer krijg je natuurlijk allemaal aandacht en dat kan zowel positief maar ook negatief zijn. Je bent een voorbeeld voor andere mensen, dus er wordt op je gelet. Tachtig procent van de tijd werk je toe naar een kampioenschap of een ander hoogtepunt en dat is niet leuk. De twintig procent is wanneer je trots met, bijvoorbeeld, de schaal in je handen staat. Dat zijn de momenten die je niet vergeet en ook de momenten die het leven van een profvoetballer leuk maakt.

10. Als je een gratis seizoenskaart zou willen hebben, van welke club zou je dien dan willen hebben?

Geen. Ik kijk liever gewoon alles voor de televisie. Dat is tegenwoordig toch makkelijk, dus dan hoef ik geen seizoenskaart te kopen van een bepaalde club. Bovendien ben ik geen echte fan van een bepaalde club, dus dan ben je er minder aan gelegen om een seizoenkaart te kopen. Natuurlijk volg je je oude clubs en ploeggenoten wel, maar ik wil niet zeggen dat ik wekelijks daar kom kijken

11. Amateurvoetbal is leuker dan betaald voetbal?

Nee, hoor.

12. Ik ben stiekem blij dat ik niet meer alle positieve/negatieve media-aandacht krijg?

Dat klopt.

13. Voetbal je nog wel eens?

Ja, af en toe met de Golden Boys, het team van A1 van Ajax dat inmiddels 20 jaar ouder is.

14. En komt over hen in oktober zelfs een boek uit, niet waar?

Klopt, hij is zelfs al online, via Bol.com of zo, te bestellen, over de Golden Boys. Hoor er al prachtige verhalen over.