Door Maarten Bax

We kennen hem als ExProf, onder andere van zijn tijd bij FC Twente en Ajax, maar natuurlijk ook van zijn managementfuncties bij datzelfde FC Twente en FC Utrecht. Bij Ziggo Sport is Jan van Halst heden ten dage nog altijd analyticus. Maar hij is ook met iets nieuws bezig…

Woensdagavond (6 febr.) zat hij nog achter de tv El Clásico tussen Barcelona en Real Madrid te becommentariëren. “Helaas in de studio, want uitgezonden naar zo’n wedstrijd gebeurt zelden.” Van Halst ‘doet’ ook de Premier League. “Geweldig.” Terwijl hij zijn ‘ouwe cluppie’ FC Twente nog nauwelijks volgt, doet hij dat met het Engelse voetbal des te meer. “Dan sla ik door. Zit ik ’s avonds laat Newport tegen Middlesbrough te kijken. Schitterende wedstrijd met die opgebouwde tribunes, die oude huizen op de achtergrond, de modder waarin ze spelen… Binnenkort hoop ik ook eens naar Liverpool of Manchester te worden uitgezonden, alhoewel ik misschien nog wel eerder naar zo’n wedstrijd tussen nostalgische clubs ga. Zo ben ik twee keer met mijn zoon bij Millwall op bezoek geweest. Geweldig!”

Nee, de geboren Utrechter – inmiddels 50 jaar jong – heeft het zwarte gat na zijn actieve loopbaan nooit meegemaakt. Ook niet na zijn vertrek al manager bij FC Twente. “Er gebeurde toen zoveel, van het intrekken van de licentie tot aan een inval van de politie.” Hij heeft zelf wat van het leven gemaakt. Zo doet hij momenteel een post HBO-opleiding beïnvloedingspsychologie. “Ik heb altijd al interesse gehad in het mentale aspect van de sport. In deze studie ga je na hoe mensen beïnvloed worden door hun omgeving, zoals als je een winkel inloopt, of de kleding van de ander. In de sport: waarom spelers binnen het team bepaald gedrag vertonen. Vragen zijn ook: welke weerstanden er zijn, hoe je ze kan motiveren, hoe creëer je een topteam? Met Hein Heijen heb ik op 29 maart een inspiratiesessie in Zaltbommel.”

Van Halst geeft aan dat zijn interesse al tijdens zijn tijd als topvoetballer is ontstaan. “Toen ik 23, 24 was had ik altijd al een beetje last van faalangst. Halverwege de wedstrijd was ik vaak al helemaal kapot. Ik vroeg me af hoe dat kwam. Ik was toch fit genoeg? Toen ben ik wat boekjes over NLP, Neuro Linguïstisch Programmeren, gaan lezen. Nu ik wat meer tijd heb, heb ik me er een beetje op gestort. Ik weet dat de voetbalwereld een beetje macho is, maar het is wel degelijk heel waardevol en interessant.”