Als donderdagavond (24 aug.) FC Utrecht bij Zenit St. Petersburg kwalificatie voor de Europa League moet zien te bewerkstelligen, zit Jan van Staa ‘lekker’ thuis. De ExProf van de cupfighter – hij kwam 177 keer voor de Domstedelingen uit – zal op het puntje van zijn stoel zitten, als voetballiefhebber, maar ook als fan. “Want FC Utrecht is toch mijn club. Daar liggen tenslotte mijn roots.”

Van Staa was in de jaren 70 een hele waardevolle speler voor FC Utrecht…

Ruim 62 jaar geleden werd Van Staa in Utrecht geboren. Ook groeide hij er op. Inmiddels woont hij echter al weer 34 jaar in Almelo en is hij een wereldburger geworden. Hij verbleef in Spanje, Turkije, Polen, Australië; ga maar door. Overal wilden hij wat van het voetbal leren. “Ook nu ben ik weer met wat dingetjes bezig. Tja, ik kan er nog niet teveel over vertellen, maar het gaat om een project in het buitenland. Iets met voetbalkampen. Voordat ik met zoiets naar buiten treed, wil ik het eerst helemaal rond hebben. Van half werk houd ik niet, ik wil het met beide handen aanpakken. Net zoals ik indertijd bij Heracles, FC Twente en Go Ahead als trainer heb gewerkt.”

Het is maandagochtend, een paar uur voor de opnames van het sportprogramma van RTV Oost. Van Staa heeft er weer enorm zin in, lekker kletsen over voetbal. Al wil hij niet de richting van RTL’s Voetbal Inside opgaan. “Daar maakt men teveel zijstapjes. Ik hoef niet te horen dat Hans Kraay junior zijn vrouw ’s avonds tegen de muur aandrukt. Het moet bij ons wel voetbalinhoud hebben. Daarom kijk ik op tv ook naar alle wedstrijden. Je moet er toch over mee kunnen praten, een visie op hebben? Maar nee, ik ga niet meer zo vaak naar het stadion. Ja, op uitnodiging wel eens, samen met mijn zoon Jerry naar FC Utrecht. Maar als ik nu naar FC Twente (waar Van Staa ook trainer was, MB) ga, heb ik drie dagen erna nog hoofdpijn. Van mijn auto tot het stadion spreekt iedereen me aan. Dan word je gek nu het allemaal wat minder gaat.”

De immer vrolijk en enthousiast ogende Van Staa: “Als je mij vraagt of FC Utrecht de Europa League wel of niet haalt, zeg ik: Er is een verschil tussen hopen en denken. De jongens krijgen een hele zware avond. Petje af voor hoe ze de vorige keer hebben gespeeld (Utrecht won thuis met 1-0, MB), maar nu is het uit en spelen hele andere factoren een rol. Het reizen, een vol stadion, geïntimideerd zijn… De Russen zijn bovendien gewaarschuwd. Maar goed, je krijgt altijd een paar kansen. Ik houd het op 50/50.”