Als kampioenen werden ze onthaald. En dat na verlies in de finale. ExProfs.nl gaat in een twintigtal korte verhalen terug naar het jaar 1974, toen het Nederlands elftal voor het eerst sinds zesendertig jaar weer aan een wereldkampioenschap deelnam en gelijk geschiedenis schreef. Een reeks verhalen met opvallende anekdotes.
Bij deze deel 8.

Wim Rijsbergen

Met het idee om op ‘het bankie’ lekker bruin te worden is Wim Rijsbergen naar Duitsland vertrokken. Rekenen op een basisplaats doet hij allerminst. Vlak voor het WK, in de uitzwaaiwedstrijd tegen Roemenië, heeft de Feyenoorder pas in Oranje mogen debuteren, dus illusies maakt hij zich niet. Maar het loopt allemaal anders. Vanaf de openingswedstrijd doet bondscoach Rinus Michels al een beroep op hem. Zijn voordeel is wellicht dat hij net met Feyenoord zowel landskampioen als winnaar van de UEFA Cup is geworden. En dat telt… Bovendien zijn Aad Mansveld en Barry Hulshoff, zijn concurrenten voor de centrale positie in de verdediging, in de aanloop naar het WK geblesseerd afgehaakt. Ook Rinus Israël is niet topfit. Samen met nota bene een middenvelder, Arie Haan, zal Rijsbergen de defensie gaan vormen. Haan is de laatste man die in moet schuiven, de Feyenoorder moet de spitsen zien af te stoppen.

Veel praten doet Rijsbergen niet met Michels. “Ik denk dat we tijdens het hele toernooi uiteindelijk twee zinnen hebben uitgewisseld,” zei de speler eens. Michels kracht lag in het belangrijk maken van mensen, het op de juiste posities opstellen van zijn spelers en het goed omgaan met vedettes. Voordeel is natuurlijk dat Johan Cruijff de absolute leider was; er is geen discussie mogelijk naar wie in het veld geluisterd dient te worden. Op twee in de hiërarchie staat Willem van Hanegem, ook al zo’n icoon. Hij maakt van zijn hart nooit een moordkuil, iets dat het van uit de as vrijwel als nieuw opgebouwde team prima kan gebruiken. Zo laat Oranje na de 2-0 zege op Uruguay en het gelijke spel tegen Zweden (0-0) geen spaan heel van Bulgarije. De derde poulewedstrijd wordt eenvoudig met 4-1 gewonnen. Johan Neeskens verzilvert eerst twee penalty’s waarna Johnny Rep en Theo de Jong nummer drie en vier erin schieten. Het Nederlands elftal plaatst zich zo voor de tweede ronde waar Argentinië de tegenstander zal worden.

Volgende aflevering: over Argentinië… (en meer)