PEC Zwolle heeft in Jaap Stam een nieuwe hoofdtrainer gevonden. De 46-jarige ExProf van onder andere Ajax en PSV volgt John van ‘t Schip op, die onlangs uit zijn functie werd ontheven. Stam wordt vrijdagmiddag (4 jan., 14.00 uur) gepresenteerd.

Sinds zijn ontslag bij Reading in maart is Stam, die eerder assistent-trainer was in Zwolle, clubloos. Bij PEC krijgt de oud-voetballer de taak om de zwalkende ploeg uit de degradatiezone te loodsen. De Zwollenaren (15 punten) houden vooralsnog alleen NAC Breda en De Graafschap onder zich staan teleurstellend zestiende in de eredivisie.

Voorzitter Adriaan Visser en technisch directeur Gerard Nijkamp openden afgelopen zaterdag de onderhandelingen met Stam en zijn management, bestaande uit zaakwaarnemers Henk Timmer en Henk van Ginkel. Na de kerstdagen, toen de gesprekken even stil hadden gelegen, werd de deal beklonken.

Stam vliegt donderdag 3 januari met PEC Zwolle mee naar Zuid-Spanje, waar de eredivisionist voor de vierde keer op rij een trainingskamp belegt. Gert Peter de Gunst, die tegen VVV-Venlo (2-0) nog als eindverantwoordelijke voor de groep stond, pakt zijn vertrouwde taak als assistent-trainer weer op.