Sonny Silooy

Column Sonny Silooy

“Zondag Ajax-PSV. Ajax heeft het zichzelf er de laatste weken niet makkelijker op gemaakt. Na de slechte wedstrijd – ok, wél met drie punten in de tas – tegen PEC Zwolle, verlies je in Alkmaar. Nou hadden ze bij AZ de laatste jaren het etiquette nooit van een topclub te winnen, maar op alle fronten waren ze dit keer beter. Op papier is elke positie van Ajax beter bezet, maar AZ was deze keer in goede doen. Ze straften de foutjes af, wonnen de duels. Het had niet gehoeven als Ajax net zo had gespeeld als tegen Real Madrid…. Maar ja, als… Als…

In mijn tijd heb ik het wel eens meegemaakt dat de voorzitter (Ton Harmsen, red.) woedend de kleedkamer in kwam nadat we wél hadden gewonnen, maar niet goed hadden gespeeld. Dat was ergens tijdens het seizoen ’84-’85. Aad de Mos was onze trainer. We hadden een wanprestatie geleverd en je speelde voor eigen publiek, woest was hij… Nog nooit heb ik iemand zo boos gezien. Iedereen moest 500 gulden boete betalen. Dat is toch raar? Tegenwoordig is dat ondenkbaar, echt niet meer voor te stellen! Ik moet er nog om lachen. Als de voorzitter nu, in de Arena, naar beneden zou komen, zou iedereen al klaar zijn met douchen en onderweg zijn naar huis, haha…

Mijn verwachtingen voor zondag? PSV staat met vijf punten los, dus Ajax moet komen. En thuis moet Ajax sowieso winnen, dat moet je wel voor eigen publiek. Maar Ajax zal met verstand moeten spelen, PSV is een goede en slimme ploeg. Het zijn net Duitsers. Hun trainer (Mark van Bommel, red.) is al een halve Duitser, zo lang heeft hij bij Bayern München gespeeld. Hij is een echte prestatietrainer. Winnen in de laatste minuten – ik weet het, dat is dit seizoen heel veel gebeurd – vindt hij niet erg. Het Amsterdamse publiek is verwend, maar mooi voetbal en winnen gaan niet altijd samen.

Hirving Lozano

De backs moeten weten dat Lozano, hun gevaarlijkste man, snel is en vaak scoort. Ze moeten zich zo opstellen dat Lozano hun wel twee keer voorbij moet, wil hij scoren. Dus moet met rugdekking gespeeld worden, al. moet je Bergwijn ook niet onderschatten. Ook hij is razendsnel. Als collectief vind ik PSV sterker. Ajax moet het afdwingen met individuele acties, de kansen afmaken. Maar dan zal je net zien, dan vliegen ze er aan de andere kant weer in… Toch heb ik er wel vertrouwen in. Ik houd het op 3-1 voor Ajax. Als ze het spel spelen zoals ze in Madrid hebben gespeeld… Kijk – en dit heb ik al eerder hier gezegd – je wordt kampioen door van de kleinere clubs te winnen. Daarom is het jammer dat Ajax alleen al tegen Heracles dit seizoen al vier punten heeft laten liggen.”

* SONNY SILOOY (1963) is een ExProf. Als speler behaalde hij zijn grootste successen bij Ajax. Hij won onder meer zeven landstitels, vier nationale bekers, de Champions League, de Europacup II, de UEFA Cup, de UEFA Super Cup en de Wereldbeker. In 2000 nam Silooy afscheid van het betaalde voetbal.