Maarten Bax

Column Maarten Bax

“Regelmatig wordt me gevraagd wie ik nou een goede trainer vind. Eerlijk gezegd vind ik dat ik een onzinnige vraag. Want… Ben ik ooit wel eens op een training aanwezig? Of, beter, bij een hele serie trainingen? Zit ik ooit wel eens bij een ploeg in de kleedkamer? De vraag stellen, is het antwoord geven.

Nee, we beoordelen en veroordelen in de voetbalwereld genoeg, laat staan in de ‘normale’ maatschappij. Koeman is goed, Mourinho is slecht… Want? Omdat Koeman met Oranje opeens goed presteert? En dat Mourinho een hork eerste klas is, maakt hem dat een slechte trainer? Ik heb zowel over eerst- als laatstgenoemde ook heel andere geluiden gehoord, hoor. En dan uit betrouwbare bronnen. Van spelers, die met ze gewerkt hebben. En dan van spelers, waarvan de horizon iets verder reikt dan die tussen de vier lijnen van een voetbalveld.

Waar ik ook grote moeite mee heb, is dat ExProfs zo gemakkelijk trainer worden. Zo bekende Jan Wouters indertijd veel te vroeg door Ajax voor de leeuwen te zijn gegooid. En Marco van Basten op zijn beurt bekende, ietwat besmuikt, dat het voor hem als bondscoach bij het Nederlands elftal “een mooie manier was om het vak te leren. Maar vertel dat maar niet door,” voegde hij er met een grote glimlach aan toe. Vanwege dezelfde Van Basten gooide Co Adriaanse indertijd zijn glazen in toen hij beweerde dat “een goed paard nog geen goed ruiter was.” Hij beledigde de toen nog heilige San Marco… In de ogen van de fans zat hij er helemaal naast. Uitgekotst werd hij. Het kostte hem zijn baan bij Ajax.

Maar Adriaanse had natuurlijk groot gelijk. Voorbeelden te over van ExProfs die als hoofdcoach van een betaald voetbal organisatie deels of geheel door de mand zijn gevallen. Voorbeelden? Edgar Davids, John Rep, Jan Wouters, Wim van Hanegem, Gerald Vanenburg… En zo zijn er nog wel wat handjes vol, als je even nadenkt. Logisch, ze worden vaak alleen al vanwege hun ‘grote’ naam (als ExProf) voor de leeuwen gegooid. En het vak van voetbaltrainer is geen eenvoudige, veel en veel meer dan poppetjes op de juiste plek zetten.

Dennis Bergkamp

Ik hield mijn hart vast toen Frank de Boer bij Ajax begon. Nu Jaap Stam. Een seizoen (in Engeland) plus paar weken (bij PEC Zwolle) succesvol en Feyenoord haalt hem naar De Kuip. Dennis Bergkamp… Misschien wel het meest schrijnende ‘geval’. Uiteraard een absolute topspeler, maar als assistent-trainer bij Ajax een grijze muis. Niets zei hij indertijd in de kleedkamer als hem naar zijn mening werd gevraagd. Niets! Nu is het laatste nieuws dat hij bij Almere City FC aan de slag gaat. Ik wens hem alle succes, maar houd mijn hart vast…”

* Maarten Bax is sinds 1986 sportjournalist, momenteel schrijver van sportboeken en hoofdredacteur van ExProfs.nl