Op dinsdag 6 juni behaalde hij zijn diploma UEFA A Jeugd. En natuurlijk was Rick Hoogendorp er blij mee, al moet het feestje nog gevierd worden. “Dat doen we in augustus wel, met de diploma-uitreiking.”

Hoogendorp had dinsdag het eindgesprek bij KNVB-examinator Frank Meijerman. “Het duurde een uur en na afloop waren we allebei tevreden.” De 42-jarige ExProf, die tussen 1994 en 2009 uitkwam voor FC Den Haag, MVV, RKC, Dordrecht ‘90, Celta de Vigo en VfL Wolfsburg, deed er een jaar over om het papiertje te bemachtigen. “We zijn ongeveer 23 dagen in Zeist geweest, bij het bondscentrum van de KNVB, en we hebben trainingen bezocht bij clubs als AZ, Dordrecht en PSV. Allemaal erg leerzaam. Ik zat samen in een groepje met Yuri Rose, Gijs Luirink en Ben Kinds, die nu keeperstrainer bij Dordrecht is. John Heitinga, Kenneth Goudmijn en Denny Landzaat hebben volgens mij ook net hun UEFA A Jeugd gehaald.”

Ruim vijftien jaar geleden behaalde Hoogendorp al zijn diploma’s III en II. Dat er zo veel tijd tussen zat, heeft volgens de ex-spits te maken met het vervolg van zijn sportieve loopbaan en het opdoen van ervaring als trainer. “Ik ben na mijn carrière eerst spitsentrainer bij ADO geweest. Ik werkte daar onder Van den Brom, Steijn en Fräser. Daarna heb ik de B1 van RKAVV getraind, maar ook ADO onder achttien en nu alweer twee jaar ADO onder vijftien. “Mijn ambities? Dat gaan we nu ontdekken. Eerst maar eens drie, vier, vijf jaar laten blijken of ik bepaalde competenties bezit. En intussen kijk ik wel wat er op mijn pad komt. Ja, wellicht ga ik nog mijn diploma Coach Betaald Voetbal halen. Dat is het enige diploma dat nog ontbreekt.”

Hoogendorp (rechts) houdt ook wel van een visje vangen. Hier met Lex Immers.

Op zijn loopbaan als ExProf kijkt Hoogendijk met steeds meer genoegen terug. “Je wil als ventje natuurlijk profvoetballer worden. Alls je het dan lukt, ben je heel blij. Bovendien heb ik bij mooie clubs gespeeld. Ik ben nog altijd topscorer aller tijden bij RKC, en ik heb bij Celta en Wolfsburg in het buitenland gevoetbald. Bij Celta was ik eigenlijk de man achter Benni McCarthy. Ik heb nog tegen Atlético Madrid om de beker gespeeld, maar helaas niet gescoord. Voor Wolfsburg heb ik er tegen Schalke één gemaakt. Overal stak ik het nodige van de trainers op. Van Martin Jol, die technisch en tactisch heel sterk was, tot Robert Verbeek, Lex Schoenmaker, Erwin Koeman en Klaus Augenthaler. Augenthaler praatte veel over spelsituaties, en op het trainingsveld was hij een echte voetballiefhebber. Alles ging met de bal. Dat doe ik ook. Ja, natuurlijk!”