Ex-topscheidsrechter Mario van der Ende haalt herinneringen op aan Diego Maradona. Over het WK van 1994, een reprimande en een weerzien in Cuba…

‘Op het WK’94 werd mijn vierde officialbeurt tijdens Argentinië-Griekenland een onvergetelijke ervaring. Voor aanvang bezocht ik beide teams. Richting Argentijnse kleedkamer moest ik me door een mierenhoop van stugge agenten, luidruchtige journalisten en robuuste beveiligers worstelen. In de kleedkamer was chaos troef en het ‘Vamos, vamos Argentina!’ klonk aanstekelijk.

Het leek alsof er wel zes elftallen rondliepen. De Argentijnse lichamen waren, tegen de afspraak in, nog behangen met juwelen en ik moest zeker dertig gevaarlijk afgeslepen noppen laten verwisselen. Maradona was de enige die zich nergens om bekommerde. De vedette lag op een massagetafel achteloos een bal hoog te houden. Een teambegeleider, die ik opdracht had gegeven snel enkele ontbrekende paspoorten boven water te krijgen, vroeg of ik soms iets tegen zijn land had. Integendeel. Argentinië, land met die sexy latino authenticiteit, met dat geweldige volkslied, met de mooiste vrouwelijke supporters en die magnifieke shirts. Buenos Aires, Maradona’s woonplaats die ik al een paar keer intens mocht beleven, stad van Evita, de Dwaze Moeders, voetbaltempel La Bombonera en de tango, dans voor één lichaam en vier benen.

Maradona scoorde de 3-0. Hij rende uitgelaten richting tv-camera en werd besprongen door medespelers en wisselspelers. Ik vergat bewust mijn taak om deze feestende menigte te scheiden. Het leverde mij later van overijverige FIFA-officials nog een belachelijke reprimande op. Enkele dagen later bleek dat Maradona de dopingregels had overtreden en eindigde zijn voetbalcarrière abrupt.

Tien jaar later kwam ik toevallig samen met Maradona in dezelfde wachtlounge terecht op het vliegveld José Marti nabij Havana. De afgegleden wereldster zag er opgeblazen en verwaarloosd uit in zijn vale trainingsbroek en T-shirt met beeltenis van vrijheidsstrijder Che Guevara. Ik schrok woensdag behoorlijk toen ik hoorde dat Maradona, na een ongeëvenaard turbulent leven, was overleden en hoop voor de baltovenaar dat hij nu eindelijk de vrijheid heeft gevonden die zijn held Guevara jarenlang propageerde.’

Bron: Algemeen Dagblad – Haagsche Courant