Door Maarten Bax en René van Dam


Ondanks dat Brazilië op het laatst gespeelde WK afging, is het voor de komende, aanstaande donderdag te starten editie één van de grote favorieten onder de EXPROFS. En ja, Messi… Hem wordt de wereldtitel gegund.

Edward Metgod: “Brazilië.”

“Eén Brazilië, twee Argentinië en drie Spanje. Dat is het eerste wat in mij opkomt,” aldus Edward Metgod, ExProf van onder andere Haarlem. “Engeland komt nooit ver op een toernooi. Duitsland is nog op zoek naar zijn favoriete elf, en Brazilië… Tja, dat gaat echt wraak nemen na de slechte prestatie in 2014.” En zo denkt Berry Powel (o.a. De Graafschap en FC Groningen) er ook over. “Brazilië wordt wereldkampioen. Ze hebben een topspeler met Neymar. Hij is nu even geblesseerd geweest, maar zal, net zoals Van Basten op het EK van 1988, toeslaan. Hij is fit, heeft dan gerust… Moet goed komen. Duitsland heeft een goed team en wordt tweede, Argentinië en Spanje komen ook ver, maar ik houd het erop dat de Argentijnen met Messi derde worden.”

Orlando Trustfull: “Messi.”

Orlando Trustful (o.a. Feyenoord en Vitesse) en Herman van Eekeres (Haarlem, Telstar) denken dat Frankrijk de nieuwe wereldkampioen wordt. Van Eekeres: “Frankrijk heeft elke positie dubbel bezet, ze zijn in de breedte zo sterk!” Maar terwijl Van Eekeres hoopt op een stunt van buurland België, ziet Trustfull Argentinië het liefst in de finale. “Ik gun het de allerbeste voetballer. Hij heeft de wereldtitel nooit gewonnen, is daarom volgens velen niet de beste voetballer. Ben ik het totaal niet mee eens. Daarom hoop ik op de Argentijnen. Zijn we van dat eeuwige gezeik af, want Messi is met voorsprong de beste ooit.”

Tommie van der Leegte: “Duitsland.”

Tommie van der Leegte (o.a. PSV en NAC) en Yuri Cornelisse (RKC en ADO o.a.) houden het op Duitsland als de nieuwe kampioen. Laatstgenoemde: “Spanje wordt twee en de Brazilianen drie.” van der Leegte: “Ik zie Brazilië in de finale komen en als nummer drie gok ik op Spanje. Spelers als Isco vind ik echt geweldig. Stiekem hoop ik echter op Argentinië omdat ik een enorme Messi-fan ben. Maar ik verwacht het eigenlijk niet. Als je al ziet hoe moeizaam ze zich voor het WK hebben gekwalificeerd. Ik ben bang dat ze al voor de kwartfinale sneuvelen. Bovenal vind ik het toch vreselijk jammer dat wij zelf er niet bij zijn. Ik ben opgegroeid met WK’s en EK’s. Toen ik elf was, werden we Europees kampioen. Mijn kinderen zijn nu 13, 10 en 3, en die hebben al zes jaar niets meegemaakt.”

Ulrich Cruden: “Brazilië.”

Orlando Engelaar (o.a. FC Twente en PSV) reageert wat kribbig als hem naar zijn favoriete Top 3 voor het WK wordt gevraagd. “Geen idee. Dit zijn altijd zo’n kutvragen.” Ook Ulrich Cruden (Cambuur, N.E.C.) is niet zo van het voorspellen (“Ik heb het altijd fout), maar waagt voor ExProfs toch een gokje.“Brazilië is van kleins af aan mijn topfavoriet op een WK, Dat land ademt voetbal, heeft de beste voetballers voortgebracht en zal dat ook altijd blijven doen. Brazilië is voetbal! Frankrijk heeft naar mijn idee op dit moment samen met Brazilië de beste selectie. De Duitsers doen het altijd goed op EK’s en WK’s en zullen ook nu weer hoog eindigen. Het zijn en blijven Duitsers!” Martijn Meerdink (o.a. AZ en FC Groningen): “De Top 3? O, dat is heel simpel. Duitsland wordt één, België twee en Brazilië drie. De Belgen hebben een geweldige selectie en kunnen best nog wel eens verrassen. Brazilië zie ik ook wel stunten. Dat zou ik echt mooi vinden.” Marcel Peeper (Haarlem, FC Twente) sluit zich graag bij die woorden aan. “Doe eens gek en laat de Belgen derde worden.” Ook Peeper ziet in de Brazilianen de nieuwe wereldkampioen (“Ze hebben wat recht te zetten.”) en in de Duitsers de nummer twee.

Evgeniy Levchenko: “Brazilië.”

Ook de Rus Evgeniy Levchenko (o.a. Cambuur en FC Groningen) en John Nieuwenburg (o.a. Sparta en Ajax): zien in Brazilië de grote favoriet. “Daarna heb ik toch een zwak voor de Argentijnen,” aldus Levchenko. “En ik ben natuurlijk erg nieuwsgierig naar wat Rusland gaat doen. In de voorbereiding draaide het voor geen meter. Als de Russen het eerste duel van Saoedi-Arabië winnen – wat ik trouwens wel verwacht – dan ontstaat er meteen een enorme euforie in het land. Zo zitten Russen nu eenmaal in elkaar. Vervolgens zullen ze denken: twee gelijke spelen tegen Egypte en Uruguay en we zijn door. Dat is voor Rusland al een behoorlijke prestatie. Ze zullen gokken op de tweede plaats in de groep. Daarvoor zullen ze moeten afrekenen met Egypte. Of dat lukt hangt erg af van het feit of Mohamed Salah mee kan doen. Ik heb Egypte tegen België zien spelen, en Egypte met of zonder Salah, dat is een wereld van verschil.”

Sonny Silooy: “Brazilië.”

Voor Sonny Silooy, columnist van ExProfs en oud-Ajacied, zijn de Brazilianen de gedoodverfde favoriet voor de ‘Copa Mundial’. “De Brazilianen zijn echte liefhebbers, hebben ook zoveel technische bagage… Dat heeft geen enkele andere ploeg. De bank bepaalt de kracht van het elftal. Duitsland wordt, denk ik, tweede. Zij hebben altijd een goede ploeg en zijn toernooivoetballers. Frankrijk zie ik als derde eindigen. Het is een fysiek sterke ploeg met ook veel technische bagage. Ze hebben veel snelheid voorin, maar zijn niet zo geraffineerd als de Brazilianen. Kortom: het voetbal gaat zegevieren.”

*** Voor de winnaar(s) van de ExProf WK-poule ligt het boek ‘Cruijff, 14, bijzondere ontmoetingen met het fenomeen’ klaar. Het boek gaat over mensen – 50/50 bekende en onbekende Nederlanders – die aan de ontmoeting met Cruijff een zeer bijzonder verhaal hebben overgehouden. Het boek is overigs ook via de boekhandel en via Bol.com, AKO,.nl of Bruna.nl te bestellen.