Sjoerd van Ramshorst (34) lijkt zijn favoriete elftal voor ExProfs zeer deskundig te hebben samengesteld. De presentator, van onder meer Studio Sport en Studio Voetbal, heeft gezocht naar een evenwicht tussen technici en kuitenbijters, tussen berekenbare en flegmatieke types. “Als voorwaarde heb ik ook gekozen voor spelers die ik zelf heb zien spelen.”

Van Ramshorst: “Van der Sar is, denk ik, één van de besten aller tijden. Een fenomeen. Roberto Carlos ramde vanaf 40 meter zijn vrije trappen erin en was ook nog eens rete snel. Op Sergio Ramos kan je op de belangrijke momenten altijd rekenen, terwijl je met Stam een killer erachter hebt. Je wordt al niet blij als je naast hem in de tunnel staat. Thuram is ook een sterke, degelijke verdediger. Cafu had daar ook kunnen staan, maar die maakte toch teveel slippertjes.

Op het middenveld kies ik voor Zidane, Messi en Gattuso. Zidane was een rustige, intelligente spelmaker. Messi is, denk ik, de beste aller tijden. Met Gattuso heb je iemand die voor die twee het vuile werk op kan knappen, anders had ik er Pirlo beter neer kunnen zetten.

Verhaal gaat door onder de graphic.

Ronaldo is de meest effectieve aanvaller ooit, en ja, misschien ook wel de beste ooit. Qua persoonlijkheid past hij mooi in het trio met Messi en Zidane. Linksbuiten zet ik Overmars. Daar was ik vroeger altijd al een fan van. Met een simpele beweging iemand uitspelen en dan bekeken voorzetten. In de spits kies ik toch voor Batistuta. Tien van de elf keer, als hij alleen voor de keeper verschijnt, is het raak. En dan heeft hij nog zijn uiterlijk mee; een spits heeft dat toch nodig. Jammer voor Bergkamp, die dan toch iets te flegmatiek is.

Tenslotte: de trainer. Ik kies dan voor Jürgen Klopp. Een meestertacticus, maar ook sympathiek en intelligent.”